Att Storbritannien i torsdags röstade för att lämna EU får stora konsekvenser både i och utanför landet. Som ett av världens främsta tillverkningsländer av kvalitetsskor medför Brexit också en hel del för den här branschen, här går jag översiktligt igenom de kortsiktiga och långsiktiga konsekvenserna av britternas EU-utträde.

 

Efter att omröstningen var klar och lämna-sidans seger hade offentliggjorts, dök det brittiska pundet, inte minst gentemot dollarn och euron. När det gäller den svenska kronan har den droppat cirka 50 öre ned till 11,50. Det innebär att det blivit billigare att köpa skor från England. Det blir också billigare för butiker utanför England att köpa in brittiska skor, när pundet är lägre. Så även om priserna kanske inte sänks där så blir det den närmsta tiden sannolikt inga fler höjningar på engelska skor likt de kraftiga vi sett de senate åren. Det här fick många att utbrista i glädjeutrop på nätforum igår, och visst är det för icke-britter som vill köpa brittiska skor gynnsamt nu till en början. Men problemet är hur det påverkar i längden.

För de brittiska skoföretagen kommer det till att börja med bli dyrare att köpa in material. Alla är beroende av hudar från framför allt Frankrike, Italien och Polen, lädret har redan de senaste åren gått upp kraftigt i pris, nu med ett svagt pund och framöver också importavgifter för företagen kommer dessa kostnader att öka markant. Det här kommer då medföra höjda priser på skorna, för britter blir det en tydlig skillnad, och för internationella kunder en ännu större då det också kommer att tillkomma importavgifter för butiker som köper in brittiska skor, och för privatpersoner tull och moms på alla köp. Även om vi kan dra av den brittiska momsen, kommer det innebära en kraftig prisökning.

 

Loake 1880-skor. Bild: Loake (översta bilden: Al Jazeera)

Loake 1880-skor. Bild: Loake (översta bilden: Al Jazeera)

 

Om vi tar en sko från brittiska Loakes 1880 linje som exempel, så kostar den idag £215, vilket med dagens pundkurs är cirka 2 500 kronor. Om vi bortser från de som nämnts sannolikt ökade priserna på skorna, då det är svårt sia om exakt hur stor den blir, och bara tittar på vad det innebär vid import, ser det ut som följer.
Skon kostar: £215 / ca 2 500 SEK, vilket exkl. moms blir £179 / 2 083 SEK
Frakt tillkommer (att skicka inom EU brukar vara billigare och ganska ofta gratis idag, nu kan man räkna med att få betala frakt på det mesta från Storbritannien): schablon på £20 / 230 SEK
I Sverige tillkommer moms med 25% (även på fraktkostnaden): 683 SEK
Tullavgiften för skor är hög, idag 17-18% (bara varor under 1 400 kronor slipper tull): 450 SEK
I regel tillkommer också en administrationsavgift från speditören, vi tar PostNords standardtaxa som exempel: 100 SEK.

Sammanlagt skulle alltså skon från Loake komma att kosta 3 546 kronor vid nätköp från England, istället för dagens 2 500 kronor om frakten är gratis, eller 2730 om vi får betala frakt. En ökning med 30-40%. Knappast något att jubla över.

Det finns också andra aspekter i det hela. Exempelvis finns risken att det blir svårare för icke-britter att flytta till England och lära sig bespokeskotillverkning och jobba inom det yrket där, något många från hela världen gör idag. Och jag har pratat med skomärken baserade i England men som har sin produktion på andra håll i Europa, som nu överväger att flytta sina företag från England för att kunna fortsätta vara EU-baserade.
Det är självklart svårt slå fast exakt hur Brexit kommer att påverka världen och skovärlden. Att som jag förstått det vartenda engelskt skomärke varit kraftigt emot ett utträde ur EU är i alla fall en signal om någonting.