Jag skriver en hel del här på Shoegazing om hur man kan, och bör, anpassa sina RTW-skor passformsmässigt med olika mindre eller större ingrepp så att de sitter så bra som möjligt. Här är ytterligare ett sådant tips om hur man kan ge mer eller mindre plats vid fotens insteg, och det bästa är att det tar någon minut att fixa och allt man behöver är skosnörena. Också om en Edward Green trunk show i Göteborg på torsdag.

 

Det handlar helt enkelt om att man väljer en snörningsmetod som antingen gör att det ansamlas mycket snören under facingen och ger mer volym där, detta för att göra det trängre över insteget, eller en snörningsmetod som flyttar ut snörena till sidan och ger mer plats över insteget. Det är inte så att en sko som har alldeles för lågt insteg helt plötsligt passar för att man gör det sistnämnda, eller tvärtom, men man kan åstadkomma en märkbar skillnad och för det sista finliret av passformen kan det vara en utmärkt metod. Nämnas bör att vi i princip enbart pratar om oxfordskor här, på derbys kan man inte påverka riktigt på samma sätt då det är öppet vid snörningen på ett helt annat sätt.

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag förespråkar en snörning som kallas Boston two-step (går också under namnen European lacing och Ladder lacing). Främsta fördelarna med den är att den ger ett jämnt tryck över insteget samtidigt som den är relativt enkel att släppa och dra åt. Det är ett snörningssätt som samlar ganska mycket snören mellan plösen och skons facing, vilket alltså gör insteget aningen trängre. Funkar i de flesta fall, och kan vara bra använda om man upplever att det är lite väl mycket luft vid insteget och att snörningen sluter helt tätt. En annan snörningsmetod som skorna oftast kommer levererade med, kallad Shoe shop lacing (eller fabrikssnörning) ger nästan ännu mer volym med snören.

 

Snörningen som kallas Boston two-step, med som synes ganska mycket snörningsmaterial som går under mittpå insteget och bygger upp där.

Snörningen som kallas Boston two-step, med som synes ganska mycket snörningsmaterial som går under mittpå insteget och bygger upp där.

Shoe shop lacing som är en annan variant med liknande eller ännu mer ansamling av snörning. Bilder: Ian's Lacing

Shoe shop lacing som är en annan variant med liknande eller ännu mer ansamling av snörning. Bilder: Ian’s Lacing

 

Om man då tvärtom vill ha mer utrymme vid insteget, kan det vara värt att prova en annan typ av snörning. Ett alternativ är en metod som kallas Straight bar lacing, där man håller snörningen längs med sidorna istället för att också korsas undertill. Nackdelar med den här snörningen är att den inte spänner åt lika jämnt som Boston two step och att den som jag upplever det i alla fall är bökigare släppa och dra åt. Fördelarna är att det ser riktigt snyggt ut, och så då att det blir mer utrymme vd insteget. Jag har haft någon sko där insteget varit väldigt tajt, då har jag snörat om till den här varianten och det har varit märkbart bekvämare. I det fallet töjde sig sedan skorna så att det fungerade att gå tillbaka till min vanliga snörning. Har man det här problemet på någon sko, så kan det hur som helst vara värt att prova detta.

 

Här visas Straight bar lacing som som synes ger mycket mer utrymme i mitten. Här på en fem snörhålspars sko då det är vanligast, då behöver man korsa över en gång gärna då överst med tanke på utrymmet, på skor med jämnt antal snörhålpar blir det än snyggare. Bild: Gentleman's Gazette

Här visas Straight bar lacing som som synes ger mycket mer utrymme i mitten. Här på en fem snörhålspars sko då det är vanligast, då behöver man korsa över en gång gärna då överst med tanke på utrymmet, på skor med jämnt antal snörhålpar blir det än snyggare. Bild: Gentleman’s Gazette

 

Om man går vidare lite i ämnet, så om man tittar på hur snörningen är placerad på en oxfordsko så görs det ibland så att hålen flyttas utåt sidan lite längst ner. Det har delvis att göra med att man vill få en rak symmetrisk rad med snören när skorna är snörade och att man allt som oftast har viss glipa, men det fyller också en praktisk funktion då det inte blir lika tajt med mycket snördelar längst ned mitt i vid instegets början.

 

På skorna på den översta bilden från Yohei Fukuda ser man hur snörhålen flyttas utåt nedantill, medan det på skorna ovan från Myrqvist går rakt längs kanten hela vägen.

På skorna på den översta bilden från Yohei Fukuda ser man hur snörhålen flyttas utåt nedantill, medan det på skorna ovan från Myrqvist går rakt längs kanten hela vägen.

 

 

 


 

 

 

På torsdag 19 maj är det dags igen för en trunk show med brittiska Edward Green hos Linnégatan No. 2. Nya Sales Managern, norske Fredrik Blindheim, är på plats tillsammans med Andy Peach som är en av de som handsyr split toen på Dover och övriga liknande modeller hos märket. Mellan 15-18 kan man kika förbi och kolla in skorna närmre och också boka tid för MTO-beställningar, sedan mellan 18-21 bjuds det på lite dryck och tilltugg och Fredrik och Andy berättar lite om nyheterna i utbudet och så. För tidsbokning och deltagande på kvällen maila info@linnegatan2.se

 

Edward Green på besök i Sverige igen. Bild: Linnégatan 2.

Edward Green på besök i Sverige igen. Bild: Linnégatan 2