Det är kanske världens mest kända enskilda sorts läder, hudarna med ryskt renläder som dykare hittade ombord på fartyget Metta Catharina som förliste 1786. Under ett antal decennier sedan man plockade upp de första tunnorna med lädret har det tillverkats skor och läderaccessoarer i materialet, men nu är det snart på väg att ta helt slut. Plus info om Shoegazing AW i Stockholm 18 maj och om en ny Tumblr-version av Shoegazing.

 

Hudarna är alltså renläder som hållit sig under alla dessa år i sina tunnor på havets botten. Det har fått sin speciella karaktär av att man vikt hudarna fram och tillbaka, och det är detta läder som är förlaga till hatch grain, russian calf och allt vad man kallar det, där man printar in liknande struktur i lädret. Renlädrets lukt är väldigt speciell, och även om de hållit sig förvånansvärt bra så är det ett rätt dåligt material inte minst för skor, då det är känsligt och ganska lätt spricker. Trots att det nu förtiden ofta är de sämre hudarna som finns kvar så är priset idag skyhögt, just för att tillgången nu är på väg att ta helt slut.Det är storyn och det speciella i att ha material som är flera hundra år gammalt som är värdet. Den här huden på bilden ovan är den sista hela som italienska märket Stefano Bemer har kvar, det finns några andra, bland annat då Cleverley i England som väl köpt på sig mest av lädret, som har kvar en del, men enligt uppgift är det hos samtliga nu på väg att sina, och allt från skeppet är nu upphämtat.

 

 


 

 

Vårens Shoegazing After Work i Stockholm går av stapeln den 18 maj efter kl. 18 på Bierhaus, Tegnérgatan 10. Väl mött för en stunds trevligt umgänge och skosnack!

 

 


 

 

Efter att ett antal personer tjatat så har jag nu startat en Tumblr-version av Shoegazing. Där kommer alla bilder från mitt Instagram-konto dyka upp, samt blänkare om nya inläggen på bloggen, ett bra sätt för de som är Tumblr-användare att följa vad som händer i Shoegazing-världen med andra ord. En påminnelse också om nyhetsbrevet som kommer ut varannan vecka, där alla inlägg från de föregående veckorna samlas med en uppdaterad kalender av skoevenemang runt om i världen, med mera. Registrera dig i sidofältet här nedanför annonserna.

 

Mitt nya Tumblr-konto.

Mitt nya Tumblr-konto.