Att ny teknologi börjar användas mer och mer även inom kvalitetsskosfären är inget nytt. Nu kommer nästa steg i den här utvecklingen, med det (mig veterligen i alla fall) första märket som erbjuder en form av bespoke som utgår från en sorts 3D-scanning kunden gör av sina fötter med hjälp av sin mobiltelefon. Märket heter MADE och skorna handrandsys sedan i Kina, inklusive testskor kostar det inte mer än ca 3 100 kronor med Early Bird-erbjudandet som nu finns via Kickstarter. Plus blänkare om ett stort reportage om Yohei Fukuda jag gjort för nya numret av Plaza Uomo.

 

Dubbel munksko gjord på en läst med MADEs mer fyrkantiga tåform.

Dubbel munksko gjord på en läst med MADEs mer fyrkantiga tåform.

 

Jag har tidigare skrivit om exempelvis finska The Left Shoe Company för Manolo, som använder en 3D-scanner för att hitta rätt läst, storlek och vidd bland sina läster, och här på bloggen om svenska satsningen Broken Bird Bootmaker (som jag provar just nu och kommer skriva en köpguide till senare i vår) som gör en 3D-modell i datorn av ens fötter med hjälp av en 3D-scanner och sedan gör en personlig läst utifrån det, som skorna sedan görs på. Båda dessa gör sedan sina Goodyear-randsydda skor i Portugal.
MADE erbjuder något liknande Broken Birds, men skiljer sig också på flera punkter. Företaget lanserade sin Kickstarter-kampanj för ett par veckor sedan, och har strax nåt upp till minimimålet för att produktionen ska genomföras, men har fortfarande flera delar av erbjudandet kvar. Bakom MADE ligger tre herrar vid namn Sung Lee, James Won och Hao Lan. De har investerat i en egen fabrik i Kina, vilket skvallrar om att det finns rätt stora ambitioner.

 

-

Här en gif som visar hur det går till när man iförd de speciella strumporna ”scannar” sina fötter med mobilen.

 

Det går till så att man får hemskickat en speciell sorts strumpa och laddar hem en app till sin smartphone (finns för iOS och Android), och sedan tar man hjälp av en vän att fota av fötterna enligt instruktioner i appen. En 3D-bild av foten skapas, och där kan sedan måtten tas ut, plus att MADE då har en modell av ens fötter för se dess egenskaper. Sedan modifierar en lästmakare deras befintliga läster och gör en personlig läst för varje kund, ett par enklare testskor produceras och skickas ut till kunden för utprovning, efter feedback och eventuella justeringar tillverkas sedan de färdiga skorna. Det finns ett antal olika modeller att välja mellan, och två olika tåformer, flera olika färger på ovanläder och sula, med mera, så finns lite val som kan göras. Skorna tillverkas sedan med handrandsöm och handsydd avlappssöm, i läder från italienska garveriet Conceria Incas. Dock med celastic-hälkappa, vilket i mina ögon är lite synd, hade hellre sett hälkappa i salpa/leather board och att man gjort avlappssömmen med maskin, för att kunna ligga kvar på samma eller till och med billigare produktionskostnad.

 

Det är kanske inte den mest raffinerade handrandsömmen, med rätt breda stygn, men med tanke på priset kan man inte förvänta sig perfektion.

Det är kanske inte den mest raffinerade handrandsömmen, med rätt breda stygn, men med tanke på priset kan man inte förvänta sig perfektion.

 

De första 100 Early Bird-kunderna på Kickstarter betalar ca 3 100 SEK ($380) för hela paketet ovan, inklusive frakt  av scanningskit, testskor och färdiga skorna, vilket onekligen är ett väldigt lågt pris sett till vad som ingår. Det finns ungefär hälften kvar av dem i nuläget, och sedan finns ytterligare ett steg som går på 3 500 kronor ($430), plus några där man kan köpa fler par och få mängdrabatt. Ordinarie pris sedan beräknas ligga på omkring 4 500 kronor ($550). När du beställt ett par sparas din data och du kan enkelt beställa nya skor på samma läst.

En sådan här lösning är så klart något annat än traditionell bespoke, och det är svårt att säga hur väl det fungerar och vilken kvalitetsnivå det är på skorna utan att ha provat själv eller hört fleras erfarenhet. Men att man har en lästmakare och använder sig av provskor gör ändå att det känns som att det kan finnas skapliga förutsättningar att få till en bra passform, kanske särskilt intressant för de som annars har svårt hitta RTW-skor som sitter bra. Det låga priset i kombination med att beställningen kan läggas och skötas helt på distans gör det i alla fall klart lättillgängligt.

 

Tassel loafers är en av basmodellerna man kan utgå ifrån.

Tassel loafers är en av basmodellerna man kan utgå ifrån…

...full brogue en annan...

…full brogue en annan…

...och obligatoriska plain cap toe oxforden ytterligare en. Åtta olika modeller finns nu till en början. Alla bilder: MADE

…och obligatoriska plain cap toe oxforden ytterligare en. Åtta olika modeller finns nu till en början. Alla bilder: MADE

 

 


 

 

I nya numret av herrstilmagasinet Plaza Uomo har jag skrivit ett stort reportage om japanske bespokeskomakaren Yohei Fukuda och den japanska skoscenen. Dyker i dagarna upp i tidningsställ runt om i landet, och finns också i appen Readly.

 

Första uppslaget av artikeln.

Första uppslaget av artikeln.