Franska Orban’s är en mycket intressant nykomling på kvalitetsskoscenen, som erbjuder Goodyear-randsydda skor för under 1400 SEK, och dessutom är hela utbudet nu på rea med 20%, vilket innebär att de landar på drygt 1100 kronor.

 

Bakom Orban’s ligger välkände Marcos Fernandez Cabezas. Han har en bakgrund som designer och i ledningen hos Bowen och Emling, och har startat såväl Markowski som Septieme Largeur, vilket gör att det känns som en aktör att räkna med framöver.
Orban’s drog igång så sent som i höstas, och säljer bara direkt till kunder via sin egna butik i de östra delarna av centrala Paris och via sin webbshop. Den finns dock än så länge bara på franska, men går man in på sidan med Chrome som webbläsare eller via Google och kör translate så hänger man med på det mesta, och även utan det tycker jag det går att förstå hela proceduren med att lägga en beställning även med begränsade kunskaper i det franska språket.

 

Butiken i Paris.

Butiken i Paris.

 

Som brukligt med fransoserna så nämner man inte närmre var skorna tillverkas, men det är i Europa och med tanke på prisnivån och hur skorna ser ut så är det sannolikt i Portugal eller möjligtvis Spanien. Alla skor är alltså Goodyear-randsydda med läder från de välrenommerade franska garverierna Du Puy och D’Annonay. De är gjorda på lädersula eller en lite grövre gummisula. Fyra läster erbjuds, och som ofta när Fernandez är inblandad ser de klart trevliga ut, och de flesta lär uppskatta åtminstone någon av dem. Modellutbudet är redan från start stort, med inte mindre än 77 olika varianter om man räknar med de olika lädervalen. Det mesta är tolkningar av de vanliga klassiska modellerna, med några enstaka mer speciella varianter.

 

En fin wholecut i mörkbrunt läder med lite rött i tonen.

En fin wholecut i mörkbrunt läder med lite rött i tonen.

 

Så har vi då priset, som är riktigt konkurrenskraftigt. Ordinarie kostar skor ca 1400 SEK (€150) och kängor ca 1600 kronor (€175). Redan det är bra, men just nu är det som sagt rea och med 20% rabatt hamnar skorna på drygt 1100 kronor och 1300. Frakten till Sverige ligger på en bit under 200 kronor så man kommer undan riktigt billigt.
Då märket är så nytt finns det rätt lite info om hur de är i storlekarna och hur kvaliteten uppfattas och så, men exempelvis den franska stilbloggen Le Barboteur som testat ett par är nöjd med sina. Så länge man inte förväntar sig underverk till det priset så lär det finnas goda chanser att bli riktigt nöjd.

 

Lädersula.

Lädersula. Bild (även översta bilden): Le Barboteur

Derby i mörkbrunt. Bilder: Orban's

Derby i mörkbrunt. Bilder: Orban’s