Ännu ett sånt där tips som är en självklarhet för många utav er, men som jag märkt att förvånansvärt många ändå gör fel kring. Det handlar om att se till att man drar år snörningen/spännena på skorna ordentlig så att fötterna hålls på plats som de ska i skon.

 

Det här är ett ämne jag varit inne kort på i ett tidigare inlägg för ungefär ett och ett halvt år sedan, men då jag sedan jag började konsulta för Italigente och på trunk shows och annat hjälpt många prova ut skor själv, så har jag insett att det är ännu vanligare än jag trodde och tycker därför det är värt ett eget inlägg.
Snörningen av skor är en briljant konstruktion som låter en helt individuellt dra åt skorna så att de ska sitta så bra och bekvämt som möjligt. Särskilt skor med fem snörhålpar eller fler har utmärkt funktion, men även färre är så klart funktionellt. Spännen som på munkskor är mer begränsat, men även här brukar man i de flesta fall kunna justera någorlunda hur hårt skorna ska sitta.

 

En sko som inte är korrekt åtdragen i snörningen. Bild: StyleForum

En sko som inte är korrekt åtdragen i snörningen. Bild: StyleForum

 

Jag vet inte om det är en sjuka som kommer av att folk ofta är vana vid att gå i olika sneakers som man allra helst snörar hyfsat löst, gärna med fixerad knut, så man bara kan dra av sig och på sig dem utan att behöva någonsin behöva knyta dem. Att man därifrån är ovan vid att dra åt snörningen. För det är som sagt förvånansvärt vanligt att man inte alls drar åt skobanden utan gör det väldigt tafatt, gärna med foten framskjuten en bit också, så att det blir riktigt löst och fippligt när man går i dem. Det är naturligtvis inte korrekt.

När du sätter på dig skor ser du till att hälen ligger kloss an mot bakkappan, sitter du ner kan du gott lyfta upp tåpartiet i luften och banka i klacken i backen så foten åker bak ordentligt. Sedan drar du åt snörningen med början längst ner och metodiskt jobbar dig uppåt mot knuten, som du då knyter efter att ha dragit åt en sista gång (hur knuten görs bäst går jag igenom i det här inlägget). Det ska naturligtvis inte vara så att foten domnar av för att du dragit åt som en galning, utan det handlar om att få foten helt fixerad med hjälp av snörningen, eller då spännena om det är sådana skor. En sko med korrekt passform är fortfarande bekväm, eller rättare sagt blir riktigt bekväm först när snörningen är korrekt åtdragen. Har man glipor exempelvis i hälen eller vid sidorna av öppningen är skon inte ordentligt spänd, eller passformen felaktigt. Då kommer foten flytta på sig i skon och man kan få hälsläpp, ingetdera önskvärt. Så vet du med dig att du snörar åt dina skor rätt löst, och inte har fötterna fixerade i skon, börja träna på att göra detta korrekt på en gång.

 

Även kängor ska dras åt ordentligt hela vägen upp. Bild (även översta bilden): Cobbler Union

Även kängor ska dras åt ordentligt hela vägen upp. Bild (även översta bilden): Cobbler Union