Björkmans Skomakeri i lilla Ludvika är av många ansett som ett av de främsta i Sverige. Inom kort kommer de öppna upp ett systerskomakeri i Dalarnas residensstad Falun, vilket lär glädja många skointresserade i både Falun och omnejden som slipper åka till Ludvika varje gång skor ska fixas, som många gjort innan. Också kort om att ett annat skomakeri, Davidsons i Uppsala, precis flyttat till nya större lokaler.

 

Björkmans Skomakeri utsågs förra året till Ludvikas bästa butik. Nu öppnar man också i Falun. Bild: Björkmans Skomakeri

Björkmans Skomakeri utsågs förra året till Ludvikas bästa butik. Nu öppnar man också i Falun. Bild: Björkmans Skomakeri

 

Björkmans har tagit över en lokal på Åsgatan som går mitt igenom centrala stan. De kommer nu under de kommande veckorna flytta dit maskiner och inreda butiken, för att förhoppningsvis slå upp dörren i början av september någon gång. Det kommer framför allt att vara sonen i familjen, Pelle Björkman, som kommer att jobba i Falun, även om han kommer att växla en del med pappa Anders och mamma Mona. För Falun som ändå är en stad på 40 000 invånare blir det ett bra tillskott på den annars ganska glesa skomakerisidan, och också en möjlighet att köpa bra skor på hemmaplan då Björkmans säljer Loake, Barker och Crockett & Jones. Björkmans är också ett av väldigt få skomakerier i Sverige som fortfarande gör bespokeskor.

 

Nya tillhållet för Davidsons Skomakeri.

Nya tillhållet för Davidsons Skomakeri i Uppsala. Bild: Davidsons Skomakeri

 

I en annan del av Sverige, i Uppsala, har ett annat välrenommerat skomakeri bytt upp sig lokalmässigt. Davidsons Skomakeri har flyttat runt hörnet från gamla stället till nya adressen Vaksalagatan 14. De större lokalerna har fått specialbeställd butiksinredning och ger större möjligheter för lagerhållning. Den 11 augusti öppnar man på nya stället.