Northampton Museum huserar världens största arkiv av historiska skor, en samling på 12 000 par som sträcker sig från 1000 år f.Kr. fram till våra dagar. Nu håller man på med ett massivt arbete för att fotografera och göra korta beskrivningar av alla skorna i samlingen, för att skapa ett gigantiskt online-arkiv.

 

Dels handlar det om att göra museets stora arkiv mer lättillgängligt för allmänheten, också globalt sett. Det är bara en bråkdel av skorna de har som visas upp i utställningarna, och många av de framför allt äldre skorna är i känsligt skick och ligger magasinerade med bara särskild tillgång för forskare eller dylikt. Sedan är det så klart inte alla som har möjlighet att besöka museet, med ett online-arkiv öppnar man upp på ett annat sätt ut mot världen.

 

Wellington boots från 1860. Bild: Northampton Museum

Wellington boots från 1860. 

En av museets utställningshallar.

En av museets utställningshallar.

 

Det handlar också om att man vill erbjuda en enorm inspirations och kunskapskälla för nuvarande skodesigners och tillverkare, som kan gå tillbaka i historien och se och lära av hur man gjorde skor förr.
Sedan är det också en ekonomisk aspekt i det hela. Tanken är att få in en del intäkter på bildlicenser. Man har haft en del bilder online redan innan, men allt som oftast har de varit av undermålig kvalitet.

Northampton Museum har alla möjliga skor i sin samling, personligen ser jag fram emot att kunna titta närmre på klassiska herrskor från sekelskiftet 1800-1900, inte minst olika utställningsexemplar som bara gjordes för olika tävlingar och utställningar där syftet var att visa på så avancerat och fint hantverk som möjligt. Skor som inte var tänkta att bära, men som visade prov på otroliga precisionsjobb som handsydda sulsömmar på uppemot 40-50 spi (stygn per tum) och så vidare. Det vore så klart fantastiskt om museet faktiskt tog även detaljbilder för online-arkivet på skorna, men en gissning är att det kan vara för krävande arbete att göra det på 12 000 par, så troligtvis blir det mer av redovisande bilder av hela par. De ska hur som helst vara av god kvalitet och finnas i högupplöst format.

 

Skorna som Drottning Victoria gifte sig i 1840, med gemålen Prins Albert.

Skorna som Drottning Viktoria gifte sig i 1840, med gemålen Prins Albert. Bilder ovan: Northampton Museum

 

Satsningen på online-arkivet finansieras av ett bidrag från brittiska konstrådet, och kostar ungefär en miljon kronor. Målsättningen var från början att vara klar i slutet på nästa år, men nu ser det snarare ut att dröja ett eller ett par år ytterligare innan arkivet kan finnas online och börja nyttjas. Den som väntar på något gott…

 

Button boots från Crockett & Jones. Bild: Top Grain

Button boots från Crockett & Jones. Bild: Top Grain