Jag vet att det varit en hel del inlägg om korrigeringar av passform redan här på bloggen, men det här är en lite annorlunda variant. Det handlar om olika trix som bespokeskomakare använder för att korrigera passformen på skor som inte blivit riktigt bra. Även om det inte är aktuellt med bespoke för de flesta ger det en bra förståelse av vad man kan göra med ett par skor.

 

Även om bespokeskor i regel görs med någon form av testsko och/eller fitting så är det inte ovanligt att det inte blir hundraprocentigt passformsmässigt, framför allt så klart då när det gäller första paret. Man spelar med mindre marginaler när det gäller bespoke, till skillnad från RTW som medvetet görs med luft på ställen som hålfoten så ska en bespokesko idealt följa foten som en strumpa hela vägen förutom framför tårna, lite förenklat uttryckt, och då är det på ett sätt enklare att det blir fel också. Det går dock att göra en hel del för att korrigera eventuella missar i passformen, självklart vanliga grejer som skomakaren kan göra, men också saker som bara går att göra för bespokeskomakare som har originallästen och handrandsydda skor med tjock bindsula. Nu är det här i flera fall inte något som används särskilt ofta, och av vissa bespokeskomakare inte alls, men kan förhoppningsvis vara intressant ändå att läsa om inte minst för att få en förståelse för hur man kan jobba med ett par handgjorda skor. Nedan några av trixen:

 

Krympa skorna

Det här är något som är rätt okänt att man kan göra, men det finns faktiskt sätt att krympa skorna, och då alltså inte lägga in olika sorters distanser eller sulor, utan faktiskt göra lädret mindre. Självklart går det inte att trolla ner de två storlekar, men en del finns det möjlighet att få ner dem i storlek. Och faktiskt kan man också forma om både tå och hälkappa här, i och med att bespokeskor i så gott som samtliga fall görs med inre tå- och hälkappor i läder som är ett levande material och som går att forma om.

För att krympa skorna krävs inga mirakelmetoder eller mystiska medel, det handlar bara om vatten och värme. För att ha möjlighet att göra det här på rätt sätt måste du dock först ha korrigerat lästen som skorna är gjorda med på önskvärt sätt, och det här är så klart anledningen till att det bara är bespokeskor som det går att göra på detta sätt med. Här kan man ta bort material från lästen, sätta i dem i skorna, och ge dem en ny chans att forma sig efter den korrigerade lästen. Det görs genom att man först gör skon och lädret genomblött, därefter bearbetar du skorna försiktigt, försiktigt med en hårtork på låg värme, och låter de sedan torka upp helt med lästerna i skorna. Det här är något som sliter en del på lädret och inget som rekommenderas göra i onödan, men en bra lösning kan det vara om man behöver få ner storleken på ett par skor på andra sätt än som bara går att lösa med en extra sula eller liknande.

Självklart är just modifieringar av lästen även uppåt i storlek något som görs, då blir det som en vanlig utlästning hos skomakaren ungefär när den större lästen sätts i skon och pressar ut och formar om den.

 

Har man originallästen finns betydligt större möjligheter att forma om skorna. Bild: Kleman Shoes

Har man originallästen finns betydligt större möjligheter att forma om skorna. Bild: Kleman Shoes

 

 

Slipa ned bindsulan

Det här är ett ingrepp som i princip bara går att göra på ett par handrandsydda skor, då bindsulan är tjockare och i regel av bättre kvalitet än på Goodyear-randsydda skor. Här handlar det om att man med en sorts rasp och fil slipar ned bindsulan. Ibland görs det över ett större område för att göra skorna mer rymliga, om exempelvis skorna är väldigt hårt lästade eller är gjorda av känsligt läder som inte tål att lästas ut. Ibland handlar det om att man skapar utrymme för problemområden på fotens undersida som kan vara ömma eller liknande, exempelvis ett ömmande ledhuvud eller så.

 

Samma sorts rasp och filar som används för att jämna till insidan av skon från träpligg med mera kan också användas för att slipa ned bindsulan.

Samma sorts rasp och filar som används för att jämna till insidan av skon från träpligg med mera kan också användas för att slipa ned bindsulan.

 

 

Trycka ut med lästtång

Det här är inget unikt för just bespokeskomakare, utan kan användas på alla skor. Det handlar om att man vill trycka ut lädret på ett specifikt ställe, exempelvis om kundens fötter har hallux valgus-problem, ordentliga liktornar eller dylikt. Det motsvarar lite de ”kulor” som man kan placera på olika ställen på lästformen på en utlästningsmaskin, men är mer hands-on och ännu mer precist i att det bara trycker ut precis där det behövs extra plats.

En lästtång påminner lite om en grilltång utseendemässigt, men med annorlunda utformade huvuden. Den ena delen är en rund ring, och den andra är kulformad som passar in i ringen. För att trycka ut skorna med verktyget sätter man helt enkelt ringdelen på utsidan av skon och trycker med kulan ut lädret på insidan. Då bildas som en liten bula på skon som ger mer utrymme. Trycker man ordentligt och gör en större utbuktning är det kanske inte det vackraste, men har man problematiska fötter är det inte alltid man kan ha raktigenom vackra skor. Passform går trots allt alltid före utseende (eller bör i alla fall göra det).

 

Så här ser en lästtång ut, och tittar man på den förstår man ganska enkelt konceptet.

Så här ser en lästtång ut, och tittar man på den förstår man ganska enkelt konceptet.

 

 

Kan också tipsa om ett inlägg jag gjort i Shoegazings forum med en liten minrapport med en hel del bilder från japanske bespokeskomakaren Hiro Yanagimachis besök hos Skomaker Dagestad i Oslo den gångna helgen. En längre intervju med Hiro kommer att publiceras på Manolo i sommar.

 

Fyra sampleskor som Hiro Yanagimachi hade med sig till Oslo.

Fyra sampleskor som Hiro Yanagimachi hade med sig till Oslo.