Nu ikväll vid en liten tillställning i butiken presenterade Skoaktiebolaget vilket nytt märke de ska börja sälja, och det handlar alltså om österrikisk-rumänska Saint Crispin’s. Handrandsydda premiumskor med mycket stor flexibilitet och anpassningsmöjligheter, som vuxit i popularitet konstant de senaste åren.

 

Som ni som följer bloggen vet så har det varit en hel del spekulationer kring vilket det nya märket skulle vara. ”Säkra” uppgifter om såväl Antonio Meccariello som John Lobb Paris har florerat, och Stefano Bemer, Anthony Cleverley och Vass har också figurerat i förhandssnacket. Det visade sig dock att jag var inne på rätt spår när jag gissade på tillverkaren för några veckor sedan, ”storfavoriten” Saint Crispin’s är Skoaktiebolagets nya märke. Ett märke som de flesta nog känner till, baserat i Österrike men vars skor görs i Rumänien. Skorna är handrandsydda med maskinsydd avlappssöm och träpliggade midjor, och antalet modeller, läster, läder och färger och så vidare är väldigt stort. Skoaktiebolaget kommer köra som de flesta återförsäljarna med ett litet utbud av modeller i butiken, bland annat en helt ny modell som heter #645, en adelaide, som de tagit fram ihop med SC, och kommer också tre nya kängor till hösten. Alla modellerna de har idag finns på Skoaktiebolagets hemsida. Utöver det siktar man på mycket MTO-beställningar, då SC har upplägget att det dessa kostar samma pris som lagermodeller, med en väntetid på cirka 10 veckor. Sko-AB kommer också ha olika vidder för utprovning i butiken. Priserna för Saint Crispin’s skor börjar på 12 000 SEK.

 

En fin adelaide som är egen modell för Skoaktiebolaget. Bild: Niklas Nordin

En vacker adelaide som Skoaktiebolaget tagit fram ihop med Saint Crispin’s. Bild: Niklas Nordin

En svart punched cap toe som de har som lagermodell, med samtliga storlekar inne.

En svart punched cap toe som de har som lagermodell, med samtliga storlekar inne.

En annan stockmodell, som de har i vidare G-vidd.

En annan stockmodell, som de har i vidare G-vidd.

 

Saint Crispin’s jobbar mycket med trunk shows, företagets Phillip Car har troligtvis en brutal frequent flyer-bonus då han konstant är ute hos någon av alla återförsäljarna runt om i världen för att visa upp sina skor och ta emot beställningar. På dessa events kan man också beställa deras variant av semi-bespoke, där det finns vissa förbestämda modifieringar som kan göras på lästerna för ett mindre prispåslag. Phillip Car kommer också besöka Skoaktiebolaget för en trunk show 29-30 maj. Fredagen 29 är ”by appointment” enbart, medan lördagen 30 är öppen för drop in.

 

-

Trunk shows kommer det sannolikt bli regelbundet med Saint Crispin’s hos Skoaktiebolaget. Redan i slutet av maj är det dags för första. Bild: Pinterest

Onsdagens presentation av SC var välbesökt.

Onsdagens presentation av SC var välbesökt.

Sträcker de sig efter skorna, eller ölen? Senaste bilderna: Skoaktiebolaget

Sträcker de sig efter skorna, eller ölen? Senaste bilderna: Skoaktiebolaget

 

En lite kul notering är att Skoaktiebolaget ju jobbat bra för att hajpa lanseringen av sitt nya märke, och byggt upp spekulationer utan att något skulle avslöjas innan den lilla tillställningen i butiken ikväll. Man hade dock missat lite i planeringen då modemagasinet King som skrivit en artikel på förhand om detta för publicering i nya numret, redan landade hos prenumeranter för ett par dagar sedan och även i butiker nu i dagarna. Så att Saint Crispin’s var märket var så att säga officiellt redan innan ikväll.

En annan notering är att Oliver Dannefalk, i dagsläget butikschef på Herr Judit på Sibyllegatan i Stockholm, från och med maj kommer att börja jobba för Skoakitebolaget, med fokus på deras visuella kommunikation. En utmärkt förstärkning för den växande butiken.

 

Bild från nya numret av King.

Bild från nya numret av King.