I helgen pågår Sveriges Skomakarmästarförbunds kongress i Jönköping, och under gårdagskvällen korades svenska mästaren i skoreparation 2015. Vinnare blev Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice, med 2x Davidsons Skomakeri på de övriga pallplatserna.

 

Sveriges Skomakarmästarförbund är branschorganisationen för skomakare i Sverige, och vartannat år samlas dess medlemmar för kongress, mässa och bankett. Tillställningen har de senaste åren hållits i Jönköping, så även i år. En av höjdpunkterna under kongressen är avgörandet av SM i Skoreparation. Tävlingen brukar gå till så att skomakarna får ta valfritt par slitna skor och på den ena skon ska en halvsulning, klackning och reparation av hälfoder göras. Det här kunde göras när som helst på hemmaplan, vissa har det som ett sidoprojekt under längre tid som man plockar fram när tid ges, andra grejar det med en intensiv insats sista veckan innan paret måste lämnas in för tävlingen. I år var det dock ett nytt upplägg, där de 14 deltagarna fick ett par nya Allen Edmonds som skulle få en halvsulning och klackning, och man hade bara sju dagar på sig. Tanken är att man ska jämna ut förutsättningarna för deltagarna. Skorna visas sedan upp anonymiserade för en jury som bedömer olika parametrar i hantverk och slutresultat, varav en prispall koras. Tävlingen är prestigefull bland skomakarna, inte minst då det ur marknadsföringssynpunkt alltid är bra att kunna titulera sig svensk mästare.

Här är skon som juryn ansåg var bäst av de anmälda bidragen. En mycket fint utför reparation av Amanuel Zemicheal.

Här är skon som juryn ansåg var bäst av de anmälda bidragen. En mycket fint utför reparation av Amanuel Zemicheal. Bilder ovan: Bäckmans Skoservice Facebook-sida

 

I år blev alltså Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice i Stockholm vinnare. Han har gjort en läcker halvsulning där utsidan av kanalen är svartmålad och sulan i djup röd ton. Amanuel började redan som femåring jobba på sin pappas skofabrik i Eritrea, där han under uppväxten jobbade med allt från design till reparationer. 2007 kom han till Sverige, och han har jobbat hos Bäckmans sedan 2013.
På andra plats i tävlingen kom Ola Sörenssen från Davidsons Skomakeri i Uppsala, följd av hand läromästare Marcus Davidson från samma skomakeri. Att Marcus fick stryk av sin anställde som gått som lärling hos honom väcker viss munterhet hos folk, men Marcus är troligtvis mest stolt över att ha lärt upp Ola till en så pass bra nivå.

 

Diplom till de pallplacerade. Bild: Davidsons Skomakeris Facebooksida

Diplom till de pallplacerade.

Här är Ola Sörenssens fina silverbidrag.

Här är Ola Sörenssens fina silverbidrag.

Och så Marcus Davidsons bidrag som alltså förärades en bronspeng. Senaste bilderna: Davidsons Skomakeris Facebook

Och så Marcus Davidsons bidrag som alltså förärades en bronspeng. Bilder: Davidsons Skomakeris Facebook

 

Här en liten film på Peter Holmér på Bäckmans bidrag. Han hade missat och fräst kanalen för avlappssömmen, vilket originalskorna inte har och därav resulterade i minuspoäng: