Webbshopen Skolyx fortstätter att expandera utbudet på alla möjliga fronter. Nu presenterar man också en patineringstjänst där kunder kan beställa skor från spanska Yanko med handmålad patina gjord efter egna önskemål av Niklas Nordin. Shoegazing har fått chansen att testköra tjänsten.

 

Skolyx har sedan i höstas sålt spanska Yanko, riktigt prisvärda Goodyear-randsydda skor, som jag recenserat här. I början hade man ett lite mindre utbud av modeller, men nyligen presenterades ett antal nytillskott, bland annat en mörkbrun chelsea boot, full brogues i mörkbrunt och ljusbrunt, double monk i burgundy och mörkbrun mocka, en quarter brogue i mellanbrun mocka, ett antal dammodeller som jodphurs och chelseas, med mera. Skorna börjar på 2595 SEK. Man har också erbjudit en MTO-tjänst för bara 600 kronor tillägg, där man kan göra sin egen variant av sko. Utöver det har man också kunna beställa Skolyx utbud i crust-läder till samma pris, med ett par månaders väntetid, om man vill färga dessa själva. Nu utvecklar de dessa sidor och erbjuder en kombinering av MTO och patinering.

 

Full brogues i ljusbrunt en av nyheterna i Skolyx utbud av skor från spanska Yanko.

Full brogues i ljusbrunt en av nyheterna i Skolyx utbud av skor från spanska Yanko.

Quarter brogue i mellanbrun mocka.

Quarter brogue i mellanbrun mocka.

En av dammodellerna de har, jodphur med Dainite-sula.

En av dammodellerna de har, jodphur med Dainite-sula. Bilder ovan: Skolyx

 

Patineringsmålningen görs av Niklas Nordin, som kanske bekant skrivit den uppskattade guiden till patinering med läderfärg här på Shoegazing. Han har på relativt kort tid nått en väldigt bra nivå på sitt patineringsarbete, han har pratat med och lärt sig från de riktiga proffsen som Alexander ”Dandy Shoe Care” Nurualeff och Thomas Brunschwig på Gaziano & Girling, tidigare Corthay, och sedan spenderat otaliga timmar med att lära sig hantverket och göra olika typer av patineringar. Förutom att man då kan beställa skor som han målar via Skolyx nu, så har Niklas Nording på Skolyx-sajt också gjort en till lite mer vägledande guide än den här på Shoegazing, för den som vill prova själv, med fler filmer och så. På sajten säljs också läderfärg och andra produkter för patinering.

 

Niklas Nordins basfärgkarta.

Niklas Nordins basfärgkarta.

 

Priserna för en sko med valfri patinering börjar på 3495 kronor för en lågsko, och 3995 för kängor. Man kan så klart välja en sko ur deras grundsortiment, eller göra en MTO-modell efter egna preferenser. Sedan är det dags att välja vilken typ av patinering man vill ha. Klart enklast är att ha en eller flera bilder att utgå ifrån, då är risken att det blir missförstånd betydligt mindre, och slutresultatet hamnar så nära sin ursprungstanke som möjligt. Dialogen kring sin patinering hur den ska se ut tar man direkt med Niklas.
Efter att man lagt sin beställning tar det ungefär 12 veckor tills skorna levereras, åtta veckor för produktionen av skorna, och fyra veckor för patineringsmålningen.

Inför den här lanseringen har man testkört tjänsten lite grann, och jag har varit en av de som provat på den. Som betalning för annons har jag fått ett par chelsea boots i crust från Yanko på 961-lästen, som sedan skickades till Niklas Nordin för patinering. Jag hade en sko målad av Dandy Shoe Care som förebild så att säga, som var en lite småflammig mellanbrun/chestnut-aktig färg. Jag ville dock ha lite mindre svärta på de mörka partierna, helt enkelt en lite mer återhållsam version. Jag valde också mellanbrun sulkant.

 

Skon som stod som förebild för patineringen på mina skor.

Skorna som stod som förebild för patineringen på mina skor.

Här är mina skor i början av arbetet med målningen. Ena skon har fått sin grundfärg.

Här är mina skor i början av arbetet med målningen. Ena skon har fått sin grundfärg.

Båda skorna har fått lager två på sig.

Båda skorna har fått lager två på sig.

Nu närmar det sig färdigt resultat, där Niklas Nordin jobbat fram flammigheten mer.

Nu närmar det sig färdigt resultat, där Niklas Nordin jobbat fram flammigheten mer.

 

Under processens gång så skickade Niklas lite bilder på framskridandet, och framför allt när det närmade sig slutet var han noga med att stämma av med mig. Resultatet ser ni nedan, ett par mycket vackra skor! De går lite mer åt rött än vad jag tänkt mig från början, vilket jag blev uppmärksammad på av Niklas innan de var färdiga, och inget som gjorde något i mina ögon. Det skiljer sig lite hur olika läder svarar på färgerna, därav detta. Det är ett ljuvligt djup i färgen, som tyvärr är svårt att fånga riktigt på bild.

 

-

-

-

En bild som Niklas Nordin tagit på de färdiga skorna.

En bild som Niklas Nordin tagit på de färdiga skorna.

Här ett annat par som Niklas Nordin gjort nyligen, med en mer aggressivt flammig patinering.

Här ett annat par som Niklas Nordin gjort nyligen, med en mer aggressivt flammig patinering.

-

Och här ett annat par som varit testkörning av patineringstjänsten hos Skolyx, som precis börjat målas med bland annat då röd passpoal vid skons öppning.

Och här ett annat par som varit testkörning av patineringstjänsten hos Skolyx, som precis börjat målas med bland annat då röd passpoal vid skons öppning.

Här är dessa skor färdiga.

Här är de skorna färdiga. Senaste bilderna: Niklas Nordin