Då jag vet att nya budgettillverkare intresserar många läsare valde jag att köra ett eget inlägg om Velasca och skriva lite mer om dem, istället för att baka in dem i ett Tre outsiders-inlägg. Velasca är ett relativt nystartat italienskt kvalitetsskomärke med riktigt bra priser, ett par går på knappt 1 700 SEK (€179).

 

Full brogues i burgundy.

Full brogues i burgundy.

 

Då märket är rätt nytt är det inte helt lätt att hitta information om dem förutom från dem själva, men ett par StyleForum-medlemmar som köpt skor från dem har varit nöjda, och ett par bloggar har gjort korta inlägg om dem. Även en besökare på forumet här på Shoegazing har nyligen beställt ett par, och hans första intryck var gott.
Velasca är startat av två milaneser som heter Enrico Casati och Jacopo Sebastio. De har fått in rätt bra kapital för sin satsning via en italiensk inkubator som främst finansierar digitala satsningar, och har byggt upp en fin hemsida med mycket information, bra bilder och filmer, med mera. De satsar också hårt på marknadsföring via Facebook, där någon kanske stött på dem, och ganska tydligt är att de riktar in sig mot en bredare målgrupp än bara skonördar som hänger på bloggar som denna. De säljer likt exempelvis Meermin, Markowski, Septieme Largeur och andra märken med konkurrenskraftiga priser enbart direkt till kund. Här är det än så länge enbart online-försäljning som gäller, och de erbjuder gratis frakt och fria returer. Dock slår de i helgen upp dörren till sin första egna butik i centrala Milano.

 

Sulorna på Velascas skor.

Sulorna på Velascas skor.

 

Skorna görs i italienska skodistriktet Marche och är Blake/Rapid-sydda, vilket innebär att de kan sulas om på samma vis som randsydda skor. Det är bara full grain-läder från europeiska garverier som används, och de har ett bra utbud av olika modeller, och trevligt nog också en rätt stor damkollektion. Det är tydligt att det är budgetskor det handlar om, med relativt enkel och rakt uppbyggda skor med så kallade ”square waists”, öppen kanal i sulan och anilinfärgat läder utan särskilt mycket bearbetning. Men det är enbart full grain-läder och kvaliteten ser klart okej ut på både material och arbete, av bilderna att döma. Lästerna är rätt runda överlag. Det är mest lädersulor, men en del har olika gummivarianter från italienska Vibram, som gör riktigt bra sulor. Förutom mer klassiska skor har de en del mer modeaktiga varianter och också seglarskor.

Det är alltid kul med nya intressanta aktörer på kvalitetsskomarknaden, och just att Velasca har rätt bra resurser att bygga från gör att det känns som att de har god chans lyckas.

 

Chukkas med gummisulor från italienska Vibram.

Chukkas med gummisulor från italienska Vibram.

En av dammodellerna som finns i utbudet. Alla bilder: Velasca

En av dammodellerna som finns i utbudet. Alla bilder: Velasca