Det finns lite förenklat två olika typer av dålig passform, passformsproblem som orsakar smärta eller är obekvämt, och passformsproblem som gör att skorna veckar sig onödigt mycket eller får annan utseendemässig brist. Det förstnämnda är det man verkligen bör undvika, medan det sistnämnda inte alls på samma sätt behöver innebära att skorna inte fungerar för en. Också kort om att det återigen är dags för en Shoegazing After Work i Göteborg, den 17 april.

 

Jag har varit inne på det här ämnet i tidigare inlägg, men tänkte göra ett lite mer dedikerat denna fråga den här gången. Att använda skor som på något sätt brister i passformen så de skapar obehag eller smärta är ingenting att rekommendera. Det säger sig självt för de flesta, men man ska vara medveten om att förvånansvärt många kan gå i skor som på olika sätt gör mer eller mindre ont för att de av andra anledningar gillar skorna (jag har själv varit där…). Och visst, mindre problem, som dessutom kanske bara dyker upp främst mot slutet av en lång dag, det kan man kanske leva med, men tumregeln bör alltid vara att du ska bära skor som är bekväma (här handlar det alltså om skor som redan är ingångna. När man går in skor är det vanligt att de är obekväma i början, läs mer om det ämnet i detta inlägg). Det kan vara oerhört svårt att inse att skor som man köpt dyrt och tycker är fantastiskt snygga, inte är något som passar en. Som jag skrivit om i flera inlägg här på bloggen (du hittar dem under Populära inlägg – Passform) så går många saker att fixa till, antingen på egen hand eller med hjälp av en skomakare, och det är så klart en väg som är värd att prova först om man har skor som är obekväma. Men löser det sig inte är det bättre att sälja dem och köpa andra som fungerar bättre för en, hur hårt det än kan kännas. Men man ska inte behöva gå i skor som smärtar eller är obekväma, dels för det omedelbara obehag det skapar, men också för att det med tiden kan innebära stora problem på riktigt.

 

Ett par Crockett & Jones Sydney som jag hade för något drygt år sedan som var alldeles för tajta för mig. Trots att jag försökte lästa ut dem så var det för trånga, bland annat över stortåknölen på högerfoten som man kan se på bilden.

Ett par Crockett & Jones Sydney som jag hade för något drygt år sedan som var alldeles för tajta för mig. Trots att jag försökte lästa ut dem så var det för trånga, bland annat över stortåknölen på högerfoten som man kan se på bilden.

 

När det gäller den andra typen av passformsproblematik, den som orsakar kosmetiska brister, onödiga veck och liknande, är en annan femma. Här kan det handla om saker som att snörningen på en oxford inte alls sluter tätt utan att glipan blir väldigt stor, att det är för mycket luft i hålfoten på skon och det veckar sig väldigt mycket där, att det blir glipor vid öppningen kring foten, och så vidare. Det här är saker som inte är idealt, men i många av fallen är det enbart kosmetisk påverkan, i vissa av dem också i kombination med att skorna kan bli fula snabbare och kanske också ha förkortad livslängd, om det exempelvis blir ordentliga veck som gör att lädret spricker några år tidigare än annars. Oavsett så är de ingenting som direkt medför att skorna bör bytas ut, i min mening. Här får man själv göra en avvägning, ser det för illa ut för att man vill använda dem? Tror man de kommer bli fula väldigt mycket snabbare? Och så vidare. Jag har skor som har vissa sådana här typer av problem som jag använder väldigt mycket, exempelvis mina Gaziano & Girling-skor har mycket luft i hålfoten då jag behöver gå upp i vidd för att få plats på bredden, och här blir det mycket veck, men då det inte påverkar komforten alls så är det inget som får mig att välja bort de skorna.

Det är naturligtvis inte ovanligt att det är kombinationer av ovanstående, och inget konstigare då än att om det första typen är inblandad gäller enligt mig det jag skriver om kring detta i stycket ovan.

 

Mina Gaziano & Girling Cambridge är för rymliga i hålfoten. Man kan se här på bilden hur överskottsläder veckar sig en hel del på vänsterskons insida.

Mina Gaziano & Girling Cambridge är för rymliga i hålfoten. Man kan se här på bilden hur överskottsläder veckar sig en hel del på skornas insida.

 

 

Efter en lyckad första Shoegazing After work i höstas i Göteborg, är det nu återigen dags. Det blir en favorit i repris, på Ölstugan Tullen på Andra Långgatan, klockan 18.00 fredag 17 april. Vi är redan ett litet gäng som kommer att komma, och hoppas på att ännu fler skointresserade dyker upp och pratar vårt favoritämne över några glas dryck. Väl mött! (Till er stockholmare så kan jag säga att ja, en liknande tillställning kommer sannolikt ordnas senare i vår även i huvudstaden. Återkommer i frågan.)