I takt med att intresset för kvalitetsskor går upp börjar också fler och fler av de stora drakarna ge sig in i leken. Det handlar både om ägarskap i tillverkare som att stora butiker tar in mer av den här typen av skor. Här en liten genomgång av vad som finns hos några av de stora jättarna inom näthandeln.

 

Vad som sker inom mode- och stilnäthandeln för tillfället verkar vara en polarisering mellan stort och smått. De som klarar sig bra är dels de allra största, som har massa ekonomiska muskler och kan dra nytta av storskaligheten i form av bra avtal med paketleverantörer och så vidare, dels de små riktigt nischade aktörerna. Exempel på det förstnämnda är hur svenska nätskobutiken Heppo för en tid sedan köptes upp av Footway som sedan också varit inne på att även överta krisdrabbade Brandos, eller de återigen upptagna diskussionerna om samgång mellan Yoox och Net-a-Porter (som också har Mr. Porter) för att tillsammans bli starkare. Mer och mer konkurrens kommer också från etablerade stora varuhus som Bergdorf Goodman eller Selfridges, som tar över andelar när de på allvar satsar även på näthandel.
Exempel på det sitsnämnda är lyckade mindre satsningar, inom skosektorn har vi exempelvis svenska Skoaktiebolaget eller amerikanska Leffot (som även har fysiska butiker så klart, men stor del säljs online), bland klädbutiker finns också bra svenskt exempel med Nitty Gritty eller amerikanska Kent Wang.
För de mellanstora aktörerna som finns blir det i många fall tuffare och tuffare. Ovanstående är naturligtvis en generalisering, men mönstret finns där.

 

Lite grövre modell från Finsbury (översta skorna också från dem). Bild: Sarenza

Lite grövre modell från Finsbury (översta skorna också från dem). Bild: Sarenza

 

En av de stora skojättarna idag är franska Sarenza, idag etablerat med sidor i 13 länder, däribland Sverige. Här är det stort som gäller. Över 700 märken och 50 000 modeller. Bland dessa finns det också en del bra kvalitetsskor, också sådant som inte finns på så många andra ställen. Ett exempel är franska Finsbury (som figurerat i ett outsiders-inlägg här på bloggen tidigare) som är Goodyear-randsydda skor till bra pris, under 1900 SEK. Det står av oklar anledning ”injicerat” på konstruktionsmetoden, men de är Goodyear-randsydda. Lästerna i många fall lite spetsigare, men för många säkert en intressant aktör titta närmre på.
Sarenza har också ett stort utbud av italienska Santoni, från flera av märkets olika serier. En del av de är också nedsatta med upp till 40 procent. Att det ofta är reor och finns rabattkoder för de här stora sajterna är också en fördel för den som vill göra kap, likaså att de i regel erbjuder gratis frakt och returer.
Andra kvalitetsskomärken som Sarenza har i utbudet är exempelvis George’s, Jefferey West och Loake.

 

Wolverine's fina inje 1000 mile boot, randsydda arbetarkängor. Bild: Zalando

Wolverine’s fina inje 1000 mile boot, randsydda arbetarkängor. Bild: Zalando

 

Zalando är en tysk modejätte på nätet som väl de flesta känner till. Även de har lite vettiga skor i sitt utbud. Exempelvis har de ett stort utbud av spanska Magnanni, som gör nättare durksydda skor ofta med målad finish och/eller lite mer extravaganta varianter. Kostar cirka 2800 SEK.
Här har man också fyra modeller av den amerikanska arbetarkängan Wolverine 1000 mile boot, en Goodyear-randsydd rejäl sak som ligger på 3700 kronor.

 

Allen Edmonds finns hos många av de stora svenska nätbutikerna. Bild: Footway

Allen Edmonds finns hos många av de stora svenska nätbutikerna. Bild: Footway

 

Bland våra svenska stora nätbutiker när det kommer till skor, som då Footway och Brandos, så är utbudet av kvalitetsskor rätt likartat (det har att göra med vilka det är som har agent/grossist i Sverige som jobbar aktivt mot liknande återförsäljare). Märken som finns hos dem är Allen Edmonds, Loake och Magnanni samt några enstaka par av klädmärkenas samarbeten med kvalitetsskotillverkare som Morris skor från John Spencer (vars ägare Sancho Boots nu tyvärr gått i konkurs, så frågan är vad som händer med den satsningen nu) eller Oscar Jacobsons Italigente-skor (de flesta av deras skor är dock inte gjorda av Italigente. Precis som exempelvis J. Lindeberg med Alfred Sargent-samarbetet har de både kvalitetsskor och billigare limmade varianter i utbudet.).
Care of Carl som är mer inriktat på klassiskt herrmode börjar också bli en stor spelare, de har i skoväg förutom de vanliga sakerna som nämns ovan också Cheaney och RM Williams.

Det var några exempel. Kontentan är att det kan vara värt att kika på utbudet hos de ”vanliga” nätjättarna också alltså, inte minst om man har fått nys om en rabattkod eller liknande.