Igår var återigen Chris Gumbs från brittiska Edward Green på plats i staden på västkusten för en trunk show, hos butiken Linnegatan No. 2. Shoegazing var där och tittade lite extra på ett antal nyheter som Edward Green presenterade.

 

Intressantast historia av nyheterna hade utan tvekan kängan med det knepiga namnet 22840, en känga som påminner mycket om en button boot men istället för knappar har snabbhakar som man snörar ihop skorna med på sidan. Dessutom en handsydd apron rakt upp från vampen till toppen på skaftet. Mönstret till den här kängan hittade personal från Edward Green på skomuseet i Northampton. När de började titta i sina egna arkiv upptäckte man att den aldrig hade gjorts, däremot fann man ett mönsterpatent för kängan daterad 1908. Att söka patent för skomodeller är mycket ovanligt, och att få patent beviljat är ännu ovanligare, men här hade alltså Edward Green lyckats. Av oklar anledning har skon dock aldrig blivit gjord, utan mönstret har legat där i lådorna och sedan fallit i glömska, tills nu. Varför heter den så konstigt för då? Jo, 22840 var det nummer som den godkända patentansökan hade hos brittiska motsvarigheten till Patent och registreringsverket.

 

Kängan 2480. Man ser att mönstret har vissa problem vid vampdelen på skon, där det blir en liten vridning. Möjligt att det är anledningen till att skon inte gjorts förrän nu.

Kängan 22840. Man ser att mönstret har vissa problem vid vampdelen på skon, där det blir en liten vridning. Möjligt att det visade sig när man gjorde samples med mönstret i början på förra seklet, och att det är anledningen till att skon inte gjorts förrän nu.

 

En annan lite annorlunda nyhet från Edward Green är modellen Portland, en helt okonstruerad loafer gjord i supermjuk babymocka med limmad sula. Märket har börjat ta ut svängarna mer och mer de senaste åren, och det här är ytterligare ett exempel. Så länge man fortsätter att utveckla och driva stommen, de Goodyear-randsydda premiumskorna, så tycker jag bara sådant här kan vara kul. Priset för loafersen är 365 pund.
En ny läst visades också upp, den runda och rätt grova 72-lästen som används till kängor och grövre broguemodeller.  Man kunde också notera att 890-lästen, deras nya mejslade läst som presenterades ifjol, har de satsat mycket på och alla modeller som tidigare var på 888 är överflyttad till denna nu.
I övrigt var det nya i modellväg en en korsning av adelaide och wingtip som kallas Oriel, här visades den upp i den grå nyansen cloud. En modifierad variant av Litchfield med tillägget II fanns också, i gröna Olive antigue. Och så austerityn Beaulieu i tvåtonsutförande, mörkblått och ljusblått, eller som det heter på Edward Greensiska: Midnight och Twilight.

 

Okonstureade "travel slippers", som de kallas, med tassels och som nästans syns på bilden den väldigt mjuka, trevliga babymockan som alltså är från unga kalvar.

Okonstureade ”travel slippers”, som de kallas, med tassels och som nästans syns på bilden den väldigt mjuka, trevliga babymockan som alltså är från unga kalvar.

Inget för långpromenaden direkt, men det är inte heller tanken.

Inget för långpromenaden direkt, men det är inte heller tanken.

Tre modeller på nya lästen 72, som är en rund sak för grövre skor.

Tre modeller på nya lästen 72, som är en rund sak för grövre skor.

Från vänster Laugthon, Oriel och Litchfield II, två i Olive antique och en i Cloud, alla på 890-lästen.

Från vänster Laugthon, Oriel och Litchfield II, två i Olive antique och en i Cloud, alla på 890-lästen.

Från vänster Laugthon, Oriel och Litchfield II, två i Olive antique och en i Cloud, alla på 290-lästen.

Fler modeller på lästen 890, bland annat double monken Westminister som gör sig klart bra i det utförandet.

Adelaiden Canterbury i förgrunden, i bakgrunden en ny tvåtonsvariant av austerity broguen Beaulieu i midnight och twilight.

Adelaiden Canterbury i förgrunden, i bakgrunden en ny tvåtonsvariant av austerity broguen Beaulieu i Midnight och Twilight.

Bra boots.

Bra boots.

Fina mockanyanser.

Fina mockanyanser.

Några mer casual modeller med bland annat en ofodrad loafersen i mitten.

Några mer casual modeller som inte är helfodrade.

Chris Gumbs, Sales Manager på Edward Green, närmast, och Per Mivér som driver Linnégatan 2.

Chris Gumbs, Sales Manager på Edward Green, närmast, och Per Mivér som driver Linnégatan 2.

Olof Bernhardsson, delägare i Linnégatan 2 och skribent på bland annat Manolo.

Olof Bernhardsson, delägare i Linnégatan 2 och skribent på bland annat Manolo.

Skor inspekteras.

Skor inspekteras.