Rubriken här syftar inte enbart på det första paret kvalitetsskor man köpt, utan handlar om det första par man har från respektive tillverkare. För mig är det alltid något speciellt med dessa. Även om jag kan uppskatta kommande par väldigt mycket, och även om det är skor jag använder mer, så är det alltid något eget med de där första från det märket. Detta reflekteras det över i dagens inlägg, och dessutom kort om att Edward Green besöker Göteborg och Linnégatan No. 2 på onsdag.

 

Jag tänkte på det här med första paret idag när jag trotsade gruset på gatorna i ett vårsoligt Göteborg och hade på mig mina ljusbruna semi-bespoke adelaides från Riccardo Bestetti. De är inte särskilt gamla, ett och ett halvt år eller något sådant (bilden ovan är från idag). Mitt andra par från Bestetti, som är inspirerade av John Lobb Paris St. Crepin 2008, är egentligen ett par jag tycker är mycket vackrare, och en modell som är mer originell som jag älskar skarpt. Men om jag skulle blivit tvungen att sälja av ett par av de två hade jag utan tvekan valt att behålla adelaidesen. Samma sak med mina double monks från Vass, mina Gaziano & Girling Cambridge, mina Carmina chukkas, och så vidare.

Mitt andra par från Bestetti, som synes ett magiskt par skor, men känslan för de är inte riktigt densamma ändå.

Mitt andra par från Bestetti, som synes ett magiskt par skor, men känslan för de är inte riktigt densamma ändå.

Jag tror att anledningen till att första paret från en tillverkare ofta blir speciella är att det är då man verkligen känner in märket, lär känna dess skor. Du är medveten om dem på ett annat sätt när det är något du inte provat innan. Det här gör att man får en annan relation till skorna. Redan vid andra paret från en tillverkare vet du vad du har att vänta dig, och medvetet eller omedvetet registrerar man inte skorna på samma sätt.

Det här tror jag är en av anledningarna att många skointresserade fortsätter att prova nya märken. Även om man hittat RTW-tillverkare som gör modeller man gillar skarpt och läster som sitter riktigt bra, eller till och med har en perfekt bespoke-läst hos en bespokeskomakare. Man vill uppleva den där känslan av att inte riktigt veta vad som väntar, men veta att det är något som förhoppningsvis är riktigt bra.

 

 

Bild från senast Edward Green besökte Göteborg.

Bild från senast Edward Green besökte Göteborg.

På onsdag den 11 mars är det åter dags för en Edward Green trunk show i Göteborg, hos butiken Linnégatan No. 2. Christopher Gumbs, Sales Manager hos företaget, kommer vara på plats hela dagen, och efter klockan 18.30 blir det kvällsmingel och Chris kommer visa upp flera nyheter från märket. Vill man boka tid för MTO-beställning och/eller vara med på kvällen kan man maila info@linnegatan2.se, antalet är begränsat.