Spanska budgetmärket John Spencer ska enligt uppgift nyligen ha gått i konkurs. Märket som säljs på flera håll i Sverige har under en tid haft problem med ekonomin och legat efter med leveranser, och tillslut ska det alltså tråkigt nog inte hållit längre.

 

John Spencer var från början ett brittiskt märke grundat 1915, som precis som alla andra höll till i Northampton. På 90-talet drabbades deras fabrik av en stor brand, och originalföretaget kom aldrig på fötter igen. Istället köptes rättigheterna till John Spencer upp av spanska Sancho Boots i Almansa, och har legat som eget bolag under dem. John Spencer tillverkar randsydda skor i budgetsegmentet, kring 2000 kronor har de legat på i Sverige. Märket har varit rätt populärt här och sålts hos flera skomakare runtom i landet.

 

Plain toe derby i grain från John Spencer. Bild: John Spencer

Plain toe derby i grain från John Spencer. Bild: John Spencer

 

Sedan en tid tillbaka har det dock blivit struligare och struligare för återförsäljare av märket. Leveranser har kommit sent eller uteblivit, och representanter för företaget har varit svåra att få kontakt med. Det har gjort att många skomakare redan i höstas valde att sluta sälja märket, och vissa har reat ut skorna som de haft i lager. Så ska då John Spencer tillslut ha gått i konkurs nu efter årsskiftet. Vi får se om någon ny intressent köper upp konkursboet och fortsätter göra skorna, annars kan John Spencers saga tillslut vara all.

 

Sulstämpel som kanske inte kommer göras någon mer gång. Bild: Sarenza

Sulstämpel som kanske inte kommer göras någon mer gång. Bild: Sarenza

 

EDIT: Fått bekräftat nu att det är hela Sancho-koncernen som gått i konkurs, alltså en av Spaniens största bootsfabriker samt då även John Spencer, som också var en stor tillverkare.