Citatet ovan är rubriken till en TT-artikel som publicerats i bland annat DN och GP idag, skriven av Moa Kärnstrand. Den handlar om de usla arbetsförhållanden som råder i många skofabriker i Kambodja, med exempel från en underleverantör till Puma. Artikeln är ett skrämmande exempel som tydligt visar på varför det är bättre för människor, miljö och djur att köpa kvalitetsskor.

 

”Skoindustrin i Kambodja växer – och i spåren av den lider arbetare som blir sjuka efter långa dagar bland tunga kemikalier.
– Det svårt att andas, speciellt om man inte har mask. Men det är för varmt att ha mask, säger arbetare Nhim Navy, 31 år.

I ett enkelt rum bakom en inofficiell underleverantörsfabrik till skomärket Puma, några mil utanför Kambodjas huvudstad Phnom Penh, bor Pol Pinra, 25 år. Hon jobbar på fabrikens sömnads­avdelning och berättar om den svåra stanken av kemikalier som kommer från lädret hon syr skor av.

– Lukten är hemsk, speciellt på senaste tiden, det är en ny sorts läder. För dem som jobbar med att skära till lädret luktar det ännu värre. När jag går till toaletten kan jag känna det och det gör att jag får svårt att andas, berättar hon.”

 

Så inleds Moa Kärnstrands artikel, som är ett nedslag i en smutsig industri, som tvärtemot vad många tror inte bara blir bättre med åren, utan i många fall ännu sämre. Kraven på högre marginaler ökar, vilket gör att man tar till nya typer av kemikalier som är mer effektiva men ännu värre för människor och miljö. Det ser framför allt ut så här i Kambodja, Bangladesh och på vissa håll i Kina och Indien. Det otäcka är att det är ännu värre för de som jobbar i garverierna, som ofta ligger i Bangladesh eller Indien, de som garvar hudarna i alla giftiga ämnen. Och det handlar alltså inte alls bara om sneakerstillverkare som Puma, betydligt bredare än så.

 

Bild från ett garveri i Bangladesh. Bild: Business Week

Bild från ett garveri i Bangladesh. Bild: Business Week (Översta bilden är från en skofabrik i Kambodja, dock ej den som nämns i artikeln. Bilden från: Better Factories )

 

Moa Kärnstrand skriver vidare om problematiken i att det är andra kontroller för skoindustrin än klädindustrin, och att leden av underleverantörer ofta gör det extra svårt för granskning:

”Hon jobbar från sju på morgonen till sex på kvällen, sex dagar i veckan, året om. Vissa fredagar kan hon få gå lite tidigare. Två veckor i månaden jobbar hon även söndagar. Men trots att arbetet på fabriken är slitsamt är hon ändå tacksam – hon har en inkomst. Det är mer än vad många kan säga i Kambodja, som är ett mycket fattigt land.

Arbetare vid olika skofabriker vittnar som samma sak: Starka kemikalieångor under långa arbetsdagar på varma fabriksgolv. Och problemen kan fortgå relativt ostört. De flesta skofabriker granskas nämligen inte av FN-initiativet Better Factories Cambodia, BFC, ett kontrollorgan som alla exporterande klädfabriker i Kambodja måste underkasta sig för att få tillstånd att leverera till utländska märken.

– Skofabriker är fyllda av kemikalier och processer som du inte stöter på i en vanlig klädfabrik, säger Jason Judd, teknisk expert på BFC i Phnom Penh.”

 

-

Här från ett ökänt område utanför Bangladesh huvudstad Dhaka, där det varje dag släpps ut stora mängder miljöfarligt och hälsofarligt avfall från de stora garverierna. Bild: Demotix

 

Jag har skrivit om ämnet tidigare, bland annat i den här artikeln för Manolo att det vi benämner kvalitetsskor är en helt annan sak när det gäller framställning, och går inte att jämföra med dessa fabriker. Det finns enstaka fabriker i bland annat Kina som gör Goodyear-randsydda skor i massor för bland annat den inhemska marknaden och Japan, men där är det ändå ofta europeiska och mindre farliga hudar som används, även om lim och så vidare kan vara rätt dåliga. Och tar man exempelvis Meermins fabrik i Kina eller DC Lewis i Laos och Taiwan så är det pyttenytt-fabriker i sammanhanget (om man jämför de fabriker som gör skräpskor i Asien) som har relativt god arbetsmiljö och som bara använder bra läder från Europas främsta garverier. I europeiska kvalitetsskofabriker och garverier som gör läder åt den här typen av skon är arbetsmiljön god, och de garverier som använder krom (de flesta) och som gör läder för kvalitetsskor har väldigt bra renings- och avfallshanteringssystem.

Det är just på grund av detta som jag brukar prata om betydelsen av att köpa kvalitetsskor, inte bara för att de håller bättre och är bättre för en själv, utan för att påverkan på människor, miljö och djur när man köper dåliga skor är mycket allvarligt i många fall.