Tittar man riktigt nära på exempelvis plast, metall, porslin eller liknande så ser det i princip likadant ut som när man ser det på längre håll. Tittar man riktigt nära på läder är det en hel värld som öppnar sig, med porer, fina strukturer, levande veck, färgskiftningar och så vidare. Då om någon gång förstår man vilket levande material läder är.

Den här bilden är tagen på mina Vass Old English II (som jag förövrigt tyvärr måste sälja, ligger en annons uppe i forumets köp och sälj-avdelning) i plum museum calf från italienska garveriet Bonaudo, så just färgskiftningarna är lite extra tydliga på den typen av läder jämfört med vanlig anilinfärgat. Men i övrigt så ser allt full grain-läder ut på ungefär samma sätt om man tittar riktigt noga. Detta är när skorna är helt nya, tittar man på fem-tio år gammalt läder som vårdats väl så ser det i grunden likadant ut, bara mer veck och mer karaktär.