Örebro-baserade A.P.H.-koncernen med det 140-åriga skoföretaget A.P. Hallqvist och dotterbolaget Marks Skofabrik i spetsen, är nu inne i slutfasen av att uppbyggnaden av tillverkning i Sverige igen genom samarbete med ett par av de få fabrikanterna som finns kvar. I vår lanseras de första modellerna.

 

För några veckor sedan skrev jag om att Kavat börjar tillverka skor i Sverige igen, de som ingår i deras jubileumskollektion, och nu kommer alltså trevligt nog nästa företag som plockar hem produktion till Sverige: A.P. Hallqvist. Modellerna som lanseras är inspirerade av några av de klassiska skor som tillverkades på Marks i Örebro under 50- och 60-talet. Det svenska sortimentet kommer så småningom att finnas i herr, dam och barn. Först ut är herr- och dammodellerna som består av ett par lågskor och kängor, som tillverkas helt i ekologiskt läder från ett garveri i Italien, skobanden kommer från Bandi i Kumla och övrigt material köps bland annat in från leverantörerna Brunner i Örebro och Morgan Gustafssons Skinn & Läder i Borås. Sedan tidigare samarbetar A.P. Hallqvist också med Skoindustrimuseet i Kumla och Mathisens Skofabrik i Åbytorp, och man kommer också jobba med norrländska skofabriken Docksta. Många inblandade med andra ord.

 

Två herr- och dammodeller är först med att lanseras. Den här chukkaliknande modellen med cap toe är den ena.

Två herr- och dammodeller är först med att lanseras. Den här chukkaliknande modellen i grainläder med cap toe är den ena. Skorna är sandalsydda där ovanlädret viks utåt och sys fast i en rand som förstärker och bindsula. Därefter limmas yttersulan på.

Och den här derbyn den andra.

Den här derbyn är den andra modellen.

 

Skorna har ritas och utformats tillsammans med Rolf Gustafsson i Kumla som tidigare arbetat som modellör på Svenska skoinstitutet och Arbesko, och vissa av modellerna är precis som i Kavats fall sandalsydda, några andra limmade. Priserna beräknas börja på cirka 2000 kronor. Bakom nysatsningen är arbetande styrelseordförande Gustaf A.P. Hallqvist som är femte generationen i familjeföretaget.
– Det ligger i tiden med närproducerade varor och det är nu svenska skor som gäller i fortsättningen för vår del med tyngdpunkt på det ekologiska och kvalitén. Vi befinner oss i ett mycket spännande skede, säger han.

Företaget var 1992 branschens sjätte största detaljist med rikstäckande skokedjan AP Hallqvist. Efter att varit borta några år från branschen, för att sedan tillverka sina skor i Portugal satsar nu alltså A.P. Hallqvist åter på svenska skor och går samtidigt tillbaka till sina rötter, skotillverkning och skohandel. Under våren i samband med nylanseringen startar företaget också egen näthandel under namnet AP Hallqvist.

 

Gustaf A.P. Hallqvist med en av företagets lite äldre modeller från fornstora dagar.

Gustaf A.P. Hallqvist med en av företagets lite äldre modeller från fornstora dagar.

Här nya AP Hallqvist/Marks-skor jämte äldre.

Här nya AP Hallqvist/Marks-skor jämte äldre.

Man kommer också tillverka limmade tofflor.

Man kommer också tillverka tofflor.