Allan Baudoin Bootmaker är en ny liten tillverkare baserad i London, som kör på en lite annorlunda men intressant affärsmodell, där man än så länge bara erbjuder tre olika grundmodeller (en punched cap toe oxford, en dubbel munksko och en chelsea boot) på en och samma läst men med stor valfrihet i konstruktionsmetod, läder, patinering med mera. Plus att det är en form av ”online” semi-bespoke där de modifierar lästen efter dina fötter. En handrandsydd semi-bespoke-sko kostar inledningsvis bara knappt 6000 kronor (£505).

 

Märkets grundare Allan Baudoin är utbildad inom datavetenskap och ekonomi och före detta Apple-anställd, som fick upp ögonen för traditionell skotillverkning när han lärde känna skomakaren Kasim Yldir under 2013. Kasim hade ett litet reparationsskomakeri, men berättade att skotillverkning var det han verkligen brann för, och ägnade ledig tid åt. Han har över 40 års erfarenhet som bespoke- och reparationsskomakare. Allan började tillbringa mer och mer tid hos Kasim för att lära sig om skotillverkning, och när hyresvärden som hade lokalen Kasim hyrde in sig i skulle göra sig av med kontraktet, tog Allan över hyresavtalet på lokalen och gick ihop som partner med Kasim. Man gjorde då också om skomakeriet för att mer rikta in sig mot skotillverkning, och startade Allan Baudoin Bootmaker.

 

Kasim

Kasim Yldir som jobbat med skor i över 40 år.

En drös skor under tillverkning.

En drös skor under tillverkning.

En av modellerna som erbjuds är en dubbel munksko.

En av modellerna som erbjuds är en dubbel munksko. Här en durksydd sådan.

 

Så samtidigt som Allan utbildat sig i skotillverkning av Kasim, har de utvecklat märket. Först har det bara varit kompisar till dem som de gjort skor åt, och nyligen har de öppnat upp för utomstående att lägga beställningar, till så kallat ”early bird”-pris. Men ingen marknadsföring har skett överhuvudtaget, utan de som känner till det är följare av deras Facebook och Instagram, eller som hittat till hemsidan eller var tidigare kunder i skomakeriet.

Skorna görs helt i England. Allan Baudoin sköter själva företaget, och gör tillskärningen av lädret för hand, som sedan skickas till Northampton för nåtling. Det är det enda momentet som är outsorcat. De färdiga ovanlädrena skickas sedan tillbaka till Allan Baudoin Bootmaker där Kasim Yldir handlästar skorna, och sedan gör bottningen. Skorna görs med riktiga läderhäl- och tåhättor som skärs till och skärflas för hand. Randsömmen görs helt för hand (även om de kallar det Goodyear, eller hand welted Goodyear), medan avlappssömmen görs med maskin. Durksömn görs så klart med maskin. Allan sköter därefter finishen av skorna. Materialet är crustläder från välkända Du Puy i Frankrike, och sulorna är J. Rendenbachs ekgarvade som görs med ritsnedläggning eller gummisulor från Dainite eller Vibram. I nuläget har de alltså en grundläst, en lite rundare läst med aningen mandelformad tå, och tre basmodeller: en punched cap toe oxford, en dubbel munksko, och en chelsea boot. Dessa kan dock modifieras en del med exempelvis annan brogueing, olika spännen, färg och patinering kan väljas fritt, och så konstruktionsmetod.

 

Man kan få sina initialer inslagna på klackkanten.

Man kan få sina initialer inslagna på klackkanten.

Nymålat crust-läder.

Nyfärgat crust-läder.

Punched cap toe i svart.

Punched cap toe i svart.

 

Beställningarna kan antingen göras på plats i London, men också via Skype där Allan instruerar kunden i hur den ska mäta sina fötter, och sedan tar emot beställningen. Deras grundläst modifieras sedan efter kundens fötter, främst med att man fäster dit läderbitar för att anpassa passformen. Tillverkningstiden är mellan 6-9 veckor.
Så kommer vi till det allra trevligaste, och det är priserna. Då Allan fortfarande ser det som en prövotid där de utvecklar skorna och märket, har de fortfarande väldigt låga priser. Grundpriset för oxforden är ca 4 950 SEK (£420), double monken omkring 5 250 kr (£445), chelsean ca 5 650 kr (£480), och då är de durksydda. Handrandsydda kostar 1000 kronor extra (£85), och limmad 350 kr mindre (£30). Ett par handrandsydda semi-bespoke-skor med ritsnedlagda J.R.-sulor kan man alltså få från knappt 6000 kronor, vilket är ett mycket bra pris för den typen av sko, särskilt med tanke på att de görs i England. Den här prissättningen kommer dock ändras när de kör igång på riktigt, som det är nu tjänar de inga direkta pengar på skorna. Då är planen att ha ett litet RTW-utbud i sin lokal, för kanske £300-400, och att då höja priserna på semi-bespoke till en högre nivå. Detta blir troligtvis redan om några veckor, så vill man få introduktionspriserna får man vara snabb.

Det är alltid kul med nykomlingar på kvalitetskoscenen, och lite extra roligt när de har ett annorlunda upplägg som Alan Baudoin Bootmaker har.

 

Chelseaboot i fin burgundy.

Chelseaboot i fin burgundy.

Innan avlappsömmen ska göras.

Innan avlappsömmen ska göras.

Midjorna är fint gjorda.

Midjorna är fint gjorda.

Själva "brandingen" har man på plats. Här företagets skopåsar...

Själva ”brandingen” har man på plats. Här företagets skopåsar…

...och här de lite annorlunda skolådorna.

…och här de lite annorlunda skolådorna.

Mockaoxfords med Dainite-sulor. Alla bilder: Allan Baudoin

Mockaoxfords med Dainite-sulor. Alla bilder: Allan Baudoin