Det här kan låta som ett rätt oortodoxt tips, men sådana behövs också. Det handlar om att dra bort regndroppar från skorna på byxbenen, för att de inte ska få ligga kvar och sugas upp av lädret och bilda vattenfläckar.

 

Det är när det regnar som det oftast gör, från duggregn till ett lite jämnare strilande, som det ofta blir så att regnet lägger sig i droppar på skorna, om de behandlats på ett korrekt sätt med skokräm och polish. På tåpartiet där de flesta lägger på lite mer polish skyddar den så pass att vattnet ofta inte tränger in i lädret, men på övriga skon går det sakta in i lädret om vattendropparna så att säga får ligga kvar. Därför kan det vara bra att emellanåt dra av ovansidan på skorna mot baksidan av byxbenet vid vaden/knävecket, särskilt viktigt är det när man kommer inomhus, sätter sig på bussen eller liknande, helt enkelt kommer bort från regnet. Det är nämligen när vattendropparna får ligga kvar på samma ställe under längre tid som risken för den här typen av vattenfläckar uppstår. Man behöver därför inte torka av särskilt noga egentligen, det handlar mest om att bara dra ut vattnet så att det inte ligger kvar stilla på samma ställe under tid.

På de här skorna från Vass (även översta bilden) syns den här typen av fläckar tydligt, efter att jag inte dragit bort regndropparna på insidan av skorna och det sedan fått sugas upp av lädret. Just detta museum calf-läder från italienska garveriet Bonaudo är också ett läder som visat sig vara rätt känsligt för den här typen av fläckar. Det är riktigt fint och smidigt i övrigt, men har den här nackdelen.

På de här skorna från Vass (även översta bilden) syns den här typen av fläckar tydligt, efter att jag inte dragit bort regndropparna på insidan av skorna och det sedan fått sugas upp av lädret. Just detta museum calf-läder från italienska garveriet Bonaudo är också ett läder som visat sig vara rätt känsligt för den här typen av fläckar. Det är riktigt fint och smidigt i övrigt, men har den här nackdelen.

Görs detta med ett par i övrigt rena skor som bara fått lite regnvatten på sig så är det enda som händer med byxorna att de blir lite fuktiga, men får regna rätt ordentligt och göras flera gånger för att det egentligen ska märkas. Man får självklart använda sunt förnuft, är skorna leriga på sulkanter och kanske till och med ovanläder exempelvis är det kanske inte att rekommendera, men de flesta av oss är stadsbor och går rätt sällan med smutsiga skor på det sättet. Likaså är det ingen idé att göra det när det regnar så mycket att de blir genomblöta.

De vattentfläckar som bildas när dropparna får ligga still och gå in i lädret blir som små, svagt upphöjda prickar. De går att behandla med skokräm och få betydligt bättre, men det är inte ovanligt att de inte går bort helt. Hur känsligt kalvlädret är för den här typen av fläckbildning beror också mycket på vad det är för typ av läder, och det kan skilja sig mycket mellan olika garverier, olika batcher och till och med mellan hudar (då garvämnen kan tas upp lite olika mellan hudarna). Cordovan som lätt får ordentliga prickar kan man oftast borsta ur med lite ihärdighet, annars kan man prova med en cordovankräm om det fortfarande är kvar.
Sedan ska man så klart också se sådana här vattenfläckar som patina, och så länge de inte blir alltför kraftiga är det sällan något som påverkar ens skor alltför mycket negativt utseendemässigt.

En sko med riktigt mycket prickar från regndroppar.

En sko med riktigt mycket prickar från regndroppar.

Här ett par Saint Crispin's med så kallat shrunken calf-läder, som fått ovanligt kraftiga regndroppsfläckar. Bilderna ovan: Styleforum

Här ett par Saint Crispin’s med så kallat shrunken calf-läder, som fått ovanligt kraftiga regndroppsfläckar där lädret verkligen skiftat i färg, vilket inte brukar hända. Bilderna ovan: StyleForum