Shoe Shine Coach är en skomakare i Frankfurt som riktat in sig på skovård och kosmetisk restaurering, och på deras blogg finns mängder av inspirerande före och efterbilder och mycket intressant skovårdsinformation. Också två korta tips om en nyttig tråd i forumet om skostorlekar samt om Skomakeri Framåts kursprogram i höst.

 

Sidan är på tyska, men med översätter man den i Chrome eller med Google Translate blir den förståelig. Shoe Shine Coach är ingen Dandy Shoe Care-variant, utan fokuserar betydligt mer på återställande och mer neutralt putsande av skorna. Men resultaten är i många fall mycket imponerande. De kan få in skor som ser mer eller mindre förjävliga ut, och med ordentligt tvätt och vård återfår de sin forna glans, bokstavligt talat. De visar hur de jobbar med såväl vanligt slätpressat kalvläder som grainläder, mocka, cordovan med mera. Vissa inlägg är mer bara enkelt redogörande för vad de gjort, medan andra är mer djuplodande och ger tips på skovård, produkter och tekniker.

 

Slitna, trötta double monks.

Slitna, trötta double monks.

De tvättas ordentligt, och får sedan omgångar med skokräm och polish...

De tvättas ordentligt, och får sedan omgångar med skokräm och polish…

...och blir sedan så här fina.

…och blir sedan så här fina.

 

Ett intressant experiment de genomför är att lägga på en droppe sulolja på en bit ekgarvat sulläder, för att se hur oljan tränger in i lädret. Här ser man hur den lilla droppen sprider sig och tränger in i lädret, och när de delar den ser man hur djupt den trängt in. De är positiva till att använda sulolja, men vill göra ännu mer tester bland annat på förändring av motståndet mot väta och slitstyrka.
Andra intressanta inlägg är när de återställer ett par John Lobb som köpts på Ebay, där säljaren innan han skickade iväg skorna sprayade de med en vanlig svart sprayburk för att täcka över lite märken, vilket resulterade i att sprayen frätte upp ordentliga märken i lädret. Eller när de har ett par riktigt ordentligt saltskadade skor, som de får jobba hårt med för att få okej igen, och ett inlägg visar hur en sko som tappat en stor bit av sitt ovanläder framme vid tån blir som nya igen. Mycket givande att läsa om och se hur de gör.

 

En liten droppe sulolja läggs på en bit ekgarvat läder.

En liten droppe sulolja läggs på en bit ekgarvat läder.

En gif som visar hur oljan går in i lädret.

En gif som visar hur oljan går in i lädret.

Genomskärning efteråt där man ser hur djupt suloljan trängt in.

Genomskärning efteråt där man ser hur djupt suloljan trängt in.

Allen Edmonds som inte sett skoblock sedan de lämnade butiken, och troligtvis inte fått så mycket kärlek i övrigt heller.

Allen Edmonds som inte sett skoblock sedan de lämnade butiken, och troligtvis inte fått så mycket kärlek i övrigt heller.

Mer okej efter att Shoe Shine Coach gått över dem.

Mer okej efter att Shoe Shine Coach gått över dem.

kon som fått en ordentlig skada på tån.

kon som fått en ordentlig skada på tån.

Biten som lossnat är nästan två centimeter.

Biten som lossnat är nästan två centimeter.

Här har de limmat dit biten igen.

Här har de limmat dit biten igen.

Bearbetat det hela med kräm.

Bearbetat det hela med kräm.

Och här är återställningen färdig. Alla bilder: Shoe Shine Coach

Och här är återställningen färdig. Alla bilder: Shoe Shine Coach

 

 

Ett annat litet tips så här i förbifarten, är tråden där forummedlemmar listar vilken storlek de har i olika märken och läster. Kan ge en riktigt bra vägledning om man funderar på att beställa skor över nätet. Och om fler skriver in sina uppgifter där blir det ett ännu bättre register för hjälp och vägledning.

 

 

Ett tredje tips är att Skomakeri Framåt i Stockholm arrangerar flera olika varianter av intressanta kurser, allt från kvällstillfällen där man lär sig om skovård eller får en snabböverblick över hur bespoketillverkning ser ut, till att vara med en vecka och följa och delta i tillverkningen av ett par bespokeskor, något som flera blivande bespokeskomakare börjat med. Här är höstens kursprogram hos dem:

 

-

-