Under veckoslutet hade Skoaktiebolaget i Stockholm ett event med Alexander Nurulaeff, en av världens främsta patineringsartister och mannen bakom Dandy Shoe Care. Niklas Nordin fick en pratstund med den excentriske ryss-italienaren.

 

Alexander Nurulaeff flyttade från Ryssland till Italien och Parma 1999. En konstnär som sökte lyckan på nytt håll. Och just sin bakgrund som konstnär skulle han få stor nytta av i det som kom att bli hans sysselsättning. Det var för ungefär ett decennium sedan efter att han letat runt efter ett par skor som verkligen stack ut i butikerna i Parma, utan att lyckas, som han provade att måla sina egna för första gången. Resultatet blev helt okej, så han gjorde det med fler skor åt sig själv.
– Sedan såg några kompisar mina skor och ville att jag skulle göra det åt dem, och på den vägen är det. Jag startade Dandy Shoe Care för kanske sex år sedan. Även om jag haft ett skointresse sedan länge så tänkte jag aldrig att det var något jag skulle jobba med, säger Alexander Nurulaeff.

 

Mannen, myten, legenden. Alexander Nurulaeff, aka Dandy Shoe Care.

Mannen, myten, legenden. Alexander Nurulaeff, aka Dandy Shoe Care.

 

Under de här åren som han jobbat med patinering av skor har han utvecklat egna tekniker för färgningen och lärt sig väldigt mycket om hur olika typer av läder fungerar, och hur man behöver behandla dem olika.
– Nuförtiden sitter det i ryggmärgen, jag känner snabbt på lädret vilken typ av behandling som fungerar på dem. Det kan skilja väldigt mycket mellan olika typer av lädersorter, säger han.
Alexander Nurulaeff är en perfektionist som är mer inriktad på att göra riktigt bra jobb än många. Han kan hålla på en vecka med ett par skor (även om han då så klart inte jobbar konstant med bara den skon), men ibland kan det ta uppåt en månad.
– Ibland blir jag missnöjd med resultatet och väljer att ta bort allt och börja om helt från början.
Dock strippar han aldrig skorna med aceton eller kemiskt ren bensin, då han anser att det sliter för hårt på skorna.
– Jag tycker att det förstör lädret. För mig är det inte bara slutresultatet färgmässigt som är viktigt, utan också att lädret är i bra skick. Att det mår bra. Det är ju helt memingslöst att göra en fantastisk patinering om lädret sen ändå är så slitet att de ser risiga ut när kunden använder skorna.

Alexander Nurulaeffs bästa tips för den som vill börja patinera skor själv är att öva mycket, på läderbitar, på skor med olika typer av läder, och att ha tålamod.
– Det är viktigt att prova olika tekniker, testa sig fram. Jag är mycket bättre idag än vad jag var för fem år sedan. Man lär sig hela tiden, förfinar tekniken och hittar nya sätt att göra det på, säger han.
När Alexander gör patinering på ett par skor blandar han sina egna färger (och det är väldigt hemligt vilka produkter han använder) och använder alltid minst fem olika nyanser. Han plockar upp en djupt brun sko och förklarar att han använt sju olika nyanser för att få till den djupa, tredimensionella känslan i färgen. Han har också stor nytta av sin bakgrund som konstnär för att förstå hur olika färger kan arbeta med varandra.

 

Burkar med de hemliga ingredienserna. Alexander Nurulaeff menar att själva patineringen med läderfärg är en sak, och att sedan arbetet med kräm och polish är en helt annan. Han tar aldrig hänsyn till vilken typ av kräm och polish man sedan ska använda när han gör patinan.

Burkar med de hemliga ingredienserna. Alexander Nurulaeff menar att själva patineringen med läderfärg är en sak, och att sedan arbetet med kräm och polish är en helt annan. Han tar aldrig hänsyn till vilken typ av kräm och polish man sedan ska använda när han gör patinan.

Borstar han använder, där den vänstra är stenhård, nästan som en rotborste, som Alexander har till rengöring av skorna.

Borstar han använder, där den vänstra är stenhård, rena rama rotborsten, som Alexander har till rengöring av skorna.

 

Dandy Shoe Care får skor skickade till sig från hela världen, med alla möjliga typer av önskemål kring färgningen. Men det är inte bara privatpersoner han jobbar med, utan flera olika italienska tillverkare anlitar honom, även om det aldrig är officiellt att det är Dandy Shoe Care som ligger bakom patineringen.
– Och flera av de här tillverkarna vill att jag ska komma och lära upp deras anställda i patineringskonsten. Det är dock inget jag gjort, än i alla fall, säger Alexander.
Han är överhuvudtaget inte särskilt förtjust i att man, som han uttrycker det, gör industri av patineringen.
– Det blir aldrig lika bra när man inte lägger ner den tid som krävs. Berluti är ett exempel på ett företag som började med handgjord patinering och gjorde det fantastiskt, men sedan efter ett tag bytte de tekniker och gjorde det till en industri.

 

En av varianterna från samarbetet mellan Dandy Shoe Care och Skoaktiebolaget, en Carmina semi-brogue i läcker grön nyans. De skor som inte såldes under fredagen och lördagen kommer läggas upp på Skoaktiebolagets hemsida på måndag för försäljning. Priset är 4000 SEK.

En av varianterna från samarbetet mellan Dandy Shoe Care och Skoaktiebolaget, en Carmina semi-brogue i läcker grön nyans. De skor som inte såldes under fredagen och lördagen kommer läggas upp på Skoaktiebolagets hemsida på måndag för försäljning. Priset är 4000 SEK.

 

Den här typen av samarbeten som han gör, först med Justin FitzPatricks märke och nu med Skoaktiebolaget, är något han tycker är väldigt givande och som gör att han uppmärksammas bredare. Med Skoaktiebolaget har man gjort ett par semi-brogues från Carmina i tre olika färgglada nyanser, röda, gula och gröna, med läcker djup patinering. Och den här typen av öppna events tycker han mycket om:
– Vanligtvis vill folk att jag gör liknande grejer för mindre slutna sällskap. Men jag uppskattar verkligen den här typen av ”patina trunk show”, där jag får träffa mycket mer folk och förhoppningsvis inspirera andra. Det är en helt annan sak att se ett par skor med en professionell, handgjord patina i verkligheten än att se de på bild.

Niklas Nordin

 

 

Så här såg skorna ut innan patineringen påbörjades, i kromgarvat crustläder.

Fler bilder på skorna som Dandy Shoe Care jobbat med för Skoaktiebolaget.

Mycket djup i färgen. Tre senaste bilderna: Dandy Shoe Care