De bästa tipsen är oftast de enklaste. Som att man emellanåt bör vända ut och in på skopåsarna och skaka ur all grus och smuts som ofta samlas i tyget, för att eliminera risk för smårepor och annat när man fraktar skorna i påsarna.

 

Det är lite olika hur ofta man använder skopåsarna man får med skorna, men de flesta har de i alla fall till bytesskor när man är ute och reser, och om man som jag har lågskor på kontoret under vinterhalvåret blir det lätt en del fraktande av skorna i dess påsar (även om de oftast står kvar där så är de så klart hemma emellanåt för vård). Då skornas sulor även om man dragit av det värsta nästan alltid har en del smuts kvar på sig när man stoppar in de i påsarna, blir det med tiden en del sunk i dem. För att undvika att detta orsakar smårepor i lädret kan man dels tänka på att alltid se till att sulorna är åt samma håll, förslagsvis genom att alltid ha loggan på påsarna uppåt. Men sedan då också se till att man med jämna mellanrum vänder ut och in på skopåsarna och skakar och borstar bort all smuts ordentligt.

 

Att alltid frakta skorna i ett par skopåsar blir snabbt en vana för folk som köper finare skor och tar hand om dem. Bild: John Lobb. Översta bilden: Hanger Project

Att alltid frakta skorna i ett par skopåsar blir snabbt en vana för folk som köper finare skor och tar hand om dem. Bild: John Lobb. Översta bilden: Hanger Project

 

För det flanneltyg som påsarna oftast är gjorda i må vara mjukt och fint som det är, men de har också en nackdel i att de lätt suger åt sig sand, grus och annan smuts. Påsarna kan också bli lite smutsiga av skokräm och annat, både inuti och utanpå, som är mer kosmetiskt än något annat. Att slänga in de i ett handtvättsprogram i tvättmaskinen är ett utmärkt sätt att få de att se helt nya ut igen.
Det här kanske inte är det tips som har störst påverkan på livslängden på dina skor, men icke desto mindre ett enkelt sätt att säkerställa att man slipper onödiga småtörnar på skorna som behöver putsas bort.