Till hösten blir det en hel del nyheter i modellutbudet från brittiska Crockett & Jones, bland annat en lite speciell balmoral-oxford, en longwing derby i #8-cordovan, och en rejäl double monk-känga i grainläder.

 

Av de sju nyheterna inför hösten som Crockett & Jones presenterade idag är majoriteten helt nya modeller. Vad jag personligen verkligen uppskattar är att de alla har en distinkt fot kvar i den klassiska skotraditionen, det är långt ifrån det fokus på modemodeller som blivit allt vanligare när många kvalitetsskotillverkare lanserar nytt nuförtiden. I några fall handlar dem om nya versioner av tidigare modeller, som en svart grain-variant av populära Pembroke och kängan Skye i snuff suede.

 

Derby broguen Pembroke i svart grainläder.

Derby broguen Pembroke i svart grainläder och med stormrand.

Skye i version IV (det var syskonet II som figurerade i senaste Bond-filmen Skyfall, plus ett par andra C&J-modeller) i snuff suede på Dainite-sula.

Skye i version IV i snuff suede på Dainite-sula. Bilderna ovan: Crockett & Jones

 

Det är dock de helt nya modellerna som är mest intressanta. Modellen Belmont är ett nytt tillskott i Handgrade-serien (översta bilden). Det är en oxford med en ren tå och med en så kallad balmoral-söm som löper lite uppåt och når ovankanten innan bakkappan, vilket är en variant jag aldrig sett förut, och som ser riktigt bra ut. Den finns i svart och chestnut antique och är på mandeltåformade 363-lästen. Min personliga favorit av nyheterna är dock en 3-eyelet derby med namnet Hoxton , som gör sig suveränt på 360-lästen. Alltså i princip Highbury med rund tå. Inga konstigheter, bara snyggt och stilrent. Gjord i Benchgrade-standard i mörkbrunt, svart och dessutom lackad. Övriga nyheter ser ni nedan.

 

Den mycket läckra 3-eyelet derby Hoxton.

Den mycket läckra 3-eyelet derby Hoxton.

En lite grövre double monk, Harrogate, i kraftigt grainläder som påminner en hel del om John Lobb William i Buffalo grain. Gjord på 341-lästen.

En lite grövre double monk, Harrogate, i kraftigt grainläder som påminner en hel del om John Lobb William i Buffalo grain. Gjord på 341-lästen. Bilderna ovan: Crockett & Jones

 

Observera att de här modellerna nu lanseras i Crockett & Jones egna butiker, vilka av dessa som svenska grossisten Hammargruppen väljer att ta in och när de i så fall landar på svenska hyllor vet jag inte. Apropå Crockett & Jones-butiker så öppnar de i september sin sjätte Londonbutik, denna i Canary Wharf, Cabbot Place i de östra delarna av staden. Ett tecken så gott som något om att det går relativt bra för företaget.

 

Longwing med modellnamnet Cheviot II i burgundy cordovan.

Longwing med modellnamnet Cheviot II i burgundy cordovan.

Crockett & Jones tolkning av double monk-känga, med Dainite-sula i brunt och svart, på mejslade och långsmala lästen 348. Alla bilder: Crockett & Jones

Crockett & Jones tolkning av double monk-känga, med Dainite-sula i brunt och svart, på mejslade och långsmala lästen 348. Bilderna ovan: Crockett & Jones