Idag presenterade butiken Skoaktiebolaget i Stockholm sin eventagenda för den kommande hösten. 29-30 augusti blir det återigen en trunk show med Edward Green, och 3-4 oktober kommer Gaziano and Girling hit. Dessutom blir det en sorts trunk show/presentation med patineringskonstnären Alexander ”Dandy Shoe Care” Nurulaeff den 5-6 september.

 

Vi tar det i datumordning. Edward Green har varit frekvent på besök hos Skoaktiebolaget, i takt med att intresset för märket vuxit bland butikens kunder. Förra hösten var VD Hillary Freeman där på en trunk show, i våras var företagets retail manager Christopher Gumbs på besök för samma sorts event. Det är den sistnämnde som kommer tillbaka nu fredag-lördag 29-30 augusti för ännu en trunk show hos Skoaktiebolaget. Bland annat kommer den nya 890-lästen visas upp (som jag skrev om nyligen i det här inlägget), en del nya modeller kommer finnas för beskådning, och man kommer ta emot MTO- och Top Drawer-beställningar. I veckan gick Edward Green ut med en hel del förändringar i både priser, MTO-service med mera, och en del i det är att man bara tar emot Top Drawer-beställningar under trunk shows (för den som inte vet är Top Drawer EG:s topplinje som bara görs MTO, där hela skon görs av en maker och där material och detaljnivå är högre än på standardlinjen). Ett märkligt beslut kan man tycka, tur då för oss svenskar att vi ofta har trunk shows på hemmaplan, framför allt hos Skoaktiebolaget, men även på Linnégatan No. 2 i Göteborg.

 

Edward Greens Top Drawer-skor har bland annat en klart högre nivå på sularbetet. Bild: Leffot

Edward Greens Top Drawer-skor har bland annat en klart högre nivå på sularbetet. Bild: Leffot

 

Övriga förändringar är att RTW-priserna höjs med fem procent, man inför en MTO-tjänst som mer liknar Gaziano and Girlings nya system där normal-MTO där man kan välja modell, material och bland enstaka läster (EG har som kanske bekant innan varit rätt strikta med vilka modeller som görs på vilka läster, även som MTO) som nu kommer kosta £150 (svenska prisöversättningen hos Skoaktiebolaget är inte klar än, så anger bara brittiska priserna här). Avancerad-MTO ger möjlighet att välja modell, material och läst fritt, och dessutom mindre designmodifieringar på modellen, och detta kommer kosta £250. Sedan blir det en förändring i systemet med ”stock”-modeller. De delas upp i två, där den så kallade Edward Green Stock Service finns kvar som tidigare (och siktas dessutom på att utökas med fler modeller), där återförsäljare kunnat beställa hit EG:s basmodeller från England utan kostnad på bara ett par veckor, och om de inte finns i lager i England tillverkas de på cirka sex veckor. Däremot kommer butikernas egna stock-modeller inte längre gå att beställa enstaka par av i exempelvis annan vidd, utan då krävs det numera minst tre beställningar av samma modell för att ”retailer-stock-servicen” ska gå att använda. Överlag bra förändringar, hur som helst.

Nå, nog om detta, åter till höstschemat på Humlegårdsgatan 4. Redan veckan efter ovanstående är det nämligen dags för nästa tillställning, och nu är det patineringskungen Alexander Nurulaeff som driver Dandy Shoe Care som kommer på besök. Nurulaeff är en av de främsta profilerna i den våg av avancerad patinering som vält in över #menswear-världen det senaste. Den ryskättade herrn som bor i Parma i Italien har sedan innan samarbetat en del med Skoaktiebolaget, som skickat skor som kunder beställt för patinering hos Alexander. Nu kommer han för att visa upp ett sin skokonst, och dessutom presenteras en liten upplaga av speciellt patinerade modeller som han gjort för Skoaktiebolaget. Det går utmärkt för besökare att lämna in skor som man vill ha patina på, bäst är skor av ljusare nyans, eller köpa ett par nya skor i butiken och låta honom ta med sig ner till Italien. Vilken typ av patina man vill ha är helt upp till kunden, i princip bara fantasin sätter gränserna. Priserna börjar på cirka 650 kronor, men varierar en hel del på vad man vill ha för typ av antiqueing.

 

Här ett par Edward Green Westminister som beställdes från Skoaktiebolaget, men innan de skickades till kunden i Kanada skickades de till Dandy Shoe Care för den här läckra patineringen. Bild: Dandy Shoe Care

Här ett par Edward Green Westminister som beställdes från Skoaktiebolaget, men innan de levererades till kunden i Kanada skickades de till Dandy Shoe Care för den här läckra patineringen. Bild: Dandy Shoe Care

 

Sedan den 3-4 oktober återvänder alltså Gaziano & Girling till Skoaktiebolaget för den första svenska trunk showen på ett år. Nyligen lanserade företaget ett antal nya modeller, som kommer att finnas med och visas upp, bland mycket annat. Svenske Daniel Wegan som jobbar på företaget kommer att vara med och ta emot beställningar på bespokeskor.
Tre mycket trevliga tillställningar att skriva in i kalendern, med andra ord.

 

De nya modellerna som Gaziano & Girling nyligen lanserade kommer alla att visas på trunken i oktober. Bild: Gaziano & Girling

Dessa nya modeller som Gaziano & Girling nyligen lanserade kommer alla att gå att närinspektera på trunken i oktober. Bild: Gaziano & Girling

 

EDIT: Inlägget har uppdaterats med korrigering och förtydligande av hur Edward Greens nya regler för sin stock service ser ut.

 

 

Idag publicerades en omfattande sulguide som jag gjort för Manolo. Ett tiotal olika sulor och dess egenskaper gås igenom. Artikeln finns här.