Den i mina ögon överlägset bästa lösningen för att skydda kläderna när man ska putsa skor är ett förkläde. Enkelt och smidigt att ta på, behöver inte läggas undan varje gång man reser sig, och som pricken över i ger det en lagom seriös känsla till ens syssla.

 

Standardvarianterna när man putsar skor är att antingen ha skorna placerade på ett bord framför en med kanske tidningspapper eller liknande som skydd på bordet, vilket inte är att rekommendera då sittställningen inte är optimal när man har skorna på bordet, eller att man har en bit lakan eller dylikt lagt i knät för att skydda kläderna. Problemet med det sistnämnda är som jag är inne på i inledningen att man måste lägga undan tygstycket varje gång man ska resa på sig, och dessutom glider det ofta runt lite irriterande. Båda de aspekterna slipper man med ett förkläde.

 

Schysst förkläde i denim från Blue Jeans Company. Bild: Blue Jeans Company

Schysst förkläde i denim från Blue Jeans Company. Bild: Blue Jeans Company

 

De allra tunnaste köksförklädena är kanske inte att rekommendera för skoputsning, men det finns ett stort utbud av förkläden i lite grövre tyger som passar utmärkt till ändamålet. Själv äger jag ett par olika, ett i en grövre kanvastyg, och ett i denim. Det sistnämnda är favoriten, och den inköptes för ca 150 kronor på Hemtex. De kan man utan problem torka av en appliceringsborste på och det är ingen risk att skokräm läcker igenom om man råkar tappa ut en klick på dem. Det allra lyxigaste är naturligtvis ett förkläde helt i läder, det finns varianter från ca 700 kronor upp till 3000 SEK. Man kan också spetsa till det extra och specialbeställa ett förkläde i läder från Tärnsjö garveri gjort helt efter ens egna önskemål från Läderverkstan, kostar cirka 1800 kronor.

 

Ett trevligt och prisvärt läderförkläde från Åhléns, som går på 699 SEK (finns här). Bild: Åhléns

Ett trevligt och prisvärt läderförkläde från Åhléns, som går på 699 SEK (finns här). Bild: Åhléns

Förkläde från svenska Sandqvist (finns här) i grov kanvas (även översta bilden), som kostar knappa tusenlappen. Bild: Sandqvist

Förkläde från svenska Sandqvist (finns här) i grov kanvas (även översta bilden), som kostar knappa tusenlappen. Bild: Sandqvist