-

Dags då att presentera de fyra personer som skickat in bild på välputsade skor och kvalificerat sig till finalen av spit shine-tävlingen, som går av stapeln under Shoegazing Super Trunk Show den 20 september. Där kommer de ha 20 minuter på sig att putsa upp en Loake 1880 Aldwych i tan så vackert som möjligt.

 

På Best Western Hotell Kung Carl vid Stureplan i centrala Stockholm samlar vi alltså tre av riktigt framstående skomärken från tre olika nivåer. Spanska budgetmärket Meermin, ungerska Vass, och österrikiska bespoketillverkaren Maftei. Eventet arrangeras i samarbete med skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård. Förutom spit shine-tävlingen blir det skovårdsskola med skomakarmästare Marcus Davidson, en paneldiskussion med representanter från branschen, och så avslutning med mingel och middag. En heldag i skornas tecken med andra ord.

Ett tiotal bidrag kom in till tävlingen. För att göra det så rättvist som möjligt så lät jag de tre övriga i juryn, forumets moderatorer tillika medarrangörer av eventet, Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg, se bilderna utan att veta vilka personer som skickat in vilken bild, och sedan rösta på de som de ville se vidare. Hade jag tyckt att de valt helt åt skogen hade jag kanske gått in med veto i något fall, men nu skötte de sig bra. De fyra som kommer att göra upp om den ytterst meriterade titeln, och vinstskorna, är:

 

Per Arvidsson.

Per Arvidsson. Ett par välanvända mörkbruna quarter brogues från Carmina med en mycket fin spit shine-puts på tåpartiet.

Behzad Nateghi. Ett par Churc

Behzad Nateghi. Ett par Church’s Burton med cirka sex år på nacken, som kanske inte har den värsta spit shinen, men en trevlig ”vardagsputs” som får skorna att skifta fint mellan mörkbrunt och rödbrunt.

Anders Sundström.

Anders Sundström. En nästan galen glans över hela skon, vilket kanske inte är jättepraktiskt när det lätt spricker vid användning, men det är onekligen oerhört läckert. Skorna är ett par Crockett & Jones Kent.

Andreas Weinås.

Andreas Weinås. Ett par Edward Green Dover på 606-lästen i Dark Oak, som det putsats upp ett riktigt trevligt djup på.

 

Klockan 15 den 20 september går finalen av stapeln, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och tidsaspekten gör naturligtvis att man kanske inte kan räkna med att man hinner få till en riktig paradputs. Men vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, ska man bara satsa allt på tåhättorna, eller försöka få hyfsad glans även på andra delar av skon? Hinner man få till en antiqueing? Och så vidare. Den som utses till spit shine-mästare vinner den putsade skon och dess “syskon”. Vi hoppas naturligtvis på en hel del publik under tävlingen, för bästa möjliga stöd till våra deltagare. Så se till att vara där. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er.

Läs mer om Shoegazing Super Trunk Show här. Glöm inte heller att anmäla er till minglet eller middagen om ni vill vara med där, och vill du ha 20 procents rabatt på boende hos Hotell Kung Carl maila shoegazingblog (a t) gmail.com så får du en rabattkod för detta. Dessutom jobbar vi på att få till ytterligare en högintressant programpunkt under dagen, som vi förhoppningsvis kan presentera inom kort när alla detaljer är klara.