När man ska putsa upp en ordentlig glans på skons tådel, och denna är av så kallad cap toe-modell, så kör de allra flesta på polish hela vägen bak till tåsömmen. Problemet är att i många fall är den inre tåhättan kortare, och då spricker polishen på den del som veckar sig och det blir fult.

 

Det är på många sätt helt logiskt och fullt förståeligt att man gör en spit shine över hela den yttre tåhättan. Det känns rätt. Ganska ofta går den inre tåhättan, den som ger stadgan åt tån, också hela vägen bak till sömmen, och då är det inga problem. Det här handlar då alltså om när den inre hättan är kortare än den yttre, som jag hade ett bildinlägg om nyligen. Då ska man bara lägga på polish på den yta som är över den inre hättan, inga konstigheter egentligen, man gör precis som vanligt men går bara inte hela vägen bak till sömmen med gnuggandet.

 

Här ett exempel på hur det kan se ut när man lägger på polish över hela yttre tåhättan, trots att den inre hättan är kortare. Då spricker det upp fult i vecken. Bild: Styleforum

Här ett exempel på hur det kan se ut när man lägger på polish över hela yttre tåhättan, trots att den inre hättan är kortare. Då spricker det upp fult och ansamlas polish i vecken. Bild: Styleforum

 

Det blir eb mjuk övergång till den del av tåhättan som veckar sig, och ser inte alls konstigt ut. Det som ser konstigt ut är om man lägger spit shine över hela yttre hättan trots att den veckar sig, då spricker polishen och det ser lätt risigt ut. På en sko som är utan tåhätta gör alla automatiskt rätt, då läggs polishlagren bara över den hårda delen, men just sömmen lurar många att gå för långt bak på cap toe-modeller.

 

Vass är en tillverkare som har korta inre tåhättor, och på dessa (även översta bilden) har jag bara putsat upp ordentlig glans på dem längst fram över denna, och inte hela vägen bak till sömmen.

Vass är en tillverkare som har korta inre tåhättor, och på dessa (även översta bilden) har jag bara putsat upp ordentlig glans på dem längst fram över denna, och inte hela vägen bak till sömmen.