Som jag nämnde i inlägget när Shoegazing Super Trunk Show presenterades, så kommer en av programpunkterna vara en spit shine-tävling, där fyra personer gör upp om ett par Loake 1880 Aldwych, genom att helt enkelt putsa en sådan sko så fin som möjligt på 20 minuter. Idag drar vi igång kvalificeringen till den tävlingen, där man får skicka in en valfri bild på ett par läckert putsade skor, och där de fyra bästa väljs ut till finalen på eventet den 20 september. Sist i inlägget också tre trevlig nyheter kring eventet.

 

Shoegazing Super Trunk Show samlar alltså tre riktigt intressanta kvalitetsskotillverkare, som tillsammans täcker in hela spannet från budget-Goodyear-randsydda skor till helt handgjorda full bespoke-skor. Spanska Meermin, ungerska Vass, och österrikiska bespoketillverkaren Maftei. Eventet anordnas i samarbeter med skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård, och hålls på Best Western Hotell Kung Carl vid Stureplan i centrala Stockholm. Förutom spit shine-tävlingen är det också under dagen en skovårdsskola med skomakarmästare Marcus Davidson, en paneldiskussion med representanter från branschen, och så avslutning med mingel och middag. En heldag i skornas tecken med andra ord.

 

Ordentlig puts på ett par adelaides från Bestetti.

Ordentlig puts på ett par adelaides från Bestetti.

 

Kvalificeringen till själva finaldelen av spit shine-tävlingen under eventet går till på följande vis: Alla som planerar att besöka trunk showen får skicka in en bild på ett par välputsade skor. Det kan vara en bild på hela skon, på bara tåhättan, ena skon i profil eller så, vad som helst är okej. Det som kommer bedömas är hur fint skon är putsad, observera att det inte enbart handlar om att ha högst glans utan att även andra parametrar kommer att tas in i bedömningen, som djup i putsen, eventuella färgskiftningar, och så vidare. Även om vi kallar det spit shine-tävling så tänker vi bredare än så. Man får bara skicka in en bild per deltagare, men det behöver inte vara en nytagen bild, utan den kan vara tagen när som helst. Dock måste putsarbetet vara utfört av den som skickar in bilden. Det är tillåtet att göra vissa småkorrigeringar av bilden i Photoshop, men större bearbetningar eller användande av filter eller liknande är inte tillåtet. Vi har en mycket duktig fotograf som kommer att granska bilderna, och vid misstänkt brott mot reglerna diskas man.
Enväldig jury är jag och forumets moderatorer tillika medarrangörer: Joakim Berggren, Adrien Combier Hogg och Roland Olsson.

Skicka ditt bidrag till tävlingen till shoegazingblog (a t) gmail.com senast den 31 maj. Ange där vilken storlek du har/tror dig ha i Loake Aldwych på Capital-lästen (lästen är relativt rymlig i storleken, tvekar du mellan två så välj den mindre).

 

Ett par Alfred Sargent Handgrade Benson, som var riktigt slitna innan de strippades och putsades upp till ovanstående resultat. Bild: Tell.la Översta bilden: Inbigshop

Ett par Alfred Sargent Handgrade Benson, som var riktigt slitna innan de strippades och putsades upp till ovanstående resultat. Bild: Tell.la Översta bilden: Inbigshop

 

I början av juni kommer vi sedan presentera de fyra bidrag som vi valt ut för kvalificering till finalen under Shoegazing Super Trunk Show. Klockan 15 den 20 september sker finalen, och där får alltså varje deltagare en Loake 1880 Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Deltagarna får ta med sig egen putsduk, eller ta en vanlig bomullsputsduk som vi tillhandahåller. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna (vi är medvetna om att man kanske inte hinner få till en riktig paradputs på den tiden, men det är lika för alla, och tidspressen en del av utmaningen). Juryn som består av samma personer här kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, ska man bara satsa allt på tåhättorna, eller försöka få hyfsad glans även på andra delar av skon? Hinner man få till en antiqueing? Och så vidare. Den som vi slutligen utser till segrare får ta med sig skon som precis putsats upp, samt dess ”syskon”, hem.
Förutom att vinnaren får ett par skor, så kommer naturligtvis en titel som spit shine-mästare innebära mycket ära och berömmelse.

 

 

Några trevliga nyheter kring Shoegazing Super Trunk Show:

– Skovårdsskolan, spit shine-tävlingen och paneldiskussionen kommer att live-sändas här på bloggen. Det gör vi i samarbete med Intinor, ett företag med kompetens inom all slags överföring av ljud och bild via IP-nät, samt Solid Tango som är en videoplattform och streamingtjänst. Sändningarna sparas också sedan och kan ses även i efterhand. 

– Vass kommer precis som Meermin sälja de skor de har med sig på plats, vilket kommer vara ett 60-tal par. För att inte riskera att storlekar ska försvinna så att besökare senare under dagen kommer man dock använda en sorts bokningssystem, där man kan boka ett par och hämta upp dem efter kl 17. Då får de till båda delarna. Stort utbud av storlekar att prova hela dagen, plus att man kan köpa skor på plats.

– Maftei erbjuder förutom gemensamma fittingen 25 oktober och möjligheten att besöka Oslo för individuell fitting, också ett tredje alternativ. Man kan få ett par testskor hemskickade till sig, använda dem ett par dagar, och återkomma med feedback och bilder via mail. En fitting med Maftei är att föredra, men distansvarianten ett bra alternativ om man inte har möjlighet till de andra.