Shoegazing kan stolt presentera den största trunk showen någonsin på svensk mark, med spanska Meermin, ungerska Vass och österrikiska bespokeskomakaren Maftei. Tillsammans med flera intressanta programpunkter kommer Shoegazing Super Trunk Show den 20 september bli en fantastisk heldag för alla skointresserade.

 

Inbjudan ovan i bättre kvalitet finns här.

English version of the invitation above can be found here.

Här finns tillställningen som Facebook-event.

Information om spit shine-tävlingen finns här. (och här finns info om vilka som kvalificerade sig)

 

Eventet kommer att äga rum på Best Western Hotell Kung Carl på Birger Jarlsgatan 21 vid Stureplan i centrala Stockholm, där vi annekterar hela deras konferens-/festvåning. På plats kommer alltså inte mindre än tre av några av världens intressantaste kvalitetsskotillverkare finnas, som tillsammans täcker in hela spannet från budget-Goodyear-randsydda skor till helt handgjorda full bespoke-skor. Meermin är spanska budgettillverkaren som tagit marknaden med storm de senaste åren, ungerska Vass säljer riktigt prisvärda, helt handgjorda skor av mycket hög kvalitet, och österrikiska Maftei är bespoketillverkaren som erbjuder riktig full bespoke till priser som börjar på under 10 000 kronor.
De kommer alla ha med sig ett stort antal skor för att visa upp, alla tre tillverkarna kommer också ha med sig ett antal damskor. Du kommer att kunna prova flera av Meermins och Vass olika storlekar och läster, och lägga beställningar på Ready to wear eller Made to order-skor. Meermin kommer dessutom ha med sig ett större lager för direktförsäljning, omkring 300 par siktar de på. Maftei kommer att ta mått på dina fötter och ta emot din specifika bespoke-beställning. Alla har med sig ”swatches” med olika läderval som finns tillgängliga för beställning. Dessutom erbjuder tillverkarna något extra för eventets besökare, exempelvis ger Maftei 10 procents rabatt på alla beställningar som betalas på plats, och Meermin gratis frakt på beställningarna plus halverad MTO-avgift.

Att tre olika tillverkare av den här digniteten samlas för en gemensam öppen trunk show är relativt unikt även sett i ett internationellt perspektiv.
Under dagen kommer det också göras bespokeskor live och det kommer hållas en skovårdsskola, en spit shine-tävling samt en paneldiskussion om kvalitetsskomarknaden i Sverige, och dagen avslutas med mingel och middag i hotellets restaurang.

Eventet är naturligtvis helt gratis, och ingen anmälan krävs för att komma till trunk showen under dagen. Vill man vara med under minglet som pågår under trunk showens sista två timmar mellan kl. 16-18 (då även paneldiskussionen hålls) vill vi gärna att man anmäler sig, så vi vet ungefär hur många som kommer. Samma sak om man vill vara med på middagen på kvällen i Hotell Kung Carls bakficka, då måste man anmäla sig innan, och den stora buffén som går på 495 kronor bekostar man själv. Anmälan görs till shoegazingblog (a t) gmail.com innan 7 september. Mer information om mingel och middag finns nedan.
Facebookeventet är en helt separat grej, det används mest för att kunna sprida information till folk som tänker komma, för att folk blir påminda om eventet när det finns i ens FB-kalender, och för att vi ska få en liten aning om antalet som kommer under dagen. Men man behöver alltså inte alls anmäla sig där för att få komma.

 

Några skor från Maftei under en trunk show i Moskva nyligen. Bild: Maftei

Några skor från Maftei under en trunk show i Moskva nyligen. Bild: Maftei

 

(OBSERVERA: Detta erbjudande inte längre är möjligt att ta del av, sista dagen var en månad innan, den 20 augusti.) Då vi hoppas att det inte bara är stockholmare som ska komma till eventet erbjuds alla Shoegazings läsare 20 procents rabatt på rumsbokningar på det fyrstjärniga Best Western Hotell Kung Carl under 19-21 september. Det innebär att ett dubbelrum kostar 1232 kr/natt, ett enkelrum 827 kr/natt. Med andra ord ett utmärkt läge att planera in en weekend i Stockholm, man kan komma och gå lite på eventet under dagen, hinna shoppa lite och se andra begivenheter, och sedan delta i minglet och middagen på kvällen. Maila shoegazingblog ( a t ) gmail.com och säg att du vill boka hotellrum, så skickar jag koden som ger 20 procents rabatt. Då det är högsäsong för hotellet är det idé att inte vänta för länge med att lägga sin bokning, då det annars finns risk att det hinner bli fullbokat.

Arrangemanget anordnas av mig tillsammans med forumets moderatorer: Adrien Combier Hogg, Joakim Berggren och Roland Olsson. Samarbetspartner är skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård, där Niclas Andersson som är Key account manager jobbar närmst ihop med oss kring eventet. Brunngård säljer bland annat märken som Collonil, Kiwi, Pedag och Bama. Deras produkter finns hos allt från skomakare och skobutiker till apotek och sportbutiker.

 

-

Damskor från Meermin. Samtliga tillverkare kommer att ha med sig ett antal damskor till eventet. Bild: Daniel Persson Cirera

 

Programmet är som följer:

11.00-18.00 Trunk show pågår
11.00-17.00 Bespokeskotillverkning live med Janne Melkersson och Carina Eneroth
13.00-14-00 Skovårdsskola med Marcus Davidson, Davidsons Skomakeri
15.00-15.30 Spit shine-tävling (1:a pris skor från Loake)
16.00-18.00 Mingel
17.00-17.40 Paneldiskussion, “Kvalitetsskomarknaden i Sverige – dåtid, nutid, framtid”, med Carina Eneroth, Skomakeri Framåt, Filip Hallerfelt, Loake, Patrik Löf, Skoaktiebolaget, Niclas Andersson, Brunngård
20.00 Middag i Kung Carls restaurang (självkostnad)

Nedan en lite mer ingående genomgång av dagen:

 

 

Trunk Show

Från och med att vi slår upp dörrarna klockan 11 fram till klockan 18 är besökare välkomna till utställningen hos Best Western Hotell Kung Carl på Birger Jarlsgatan 21 i Stockholm. Tillverkarna kommer att ha utställningsbord där deras skor visas upp och ha en eller flera representanter på plats, och Brunngård kommer också vara på plats för att visa upp några av sina skovårdsprodukter och skotillbehör. Förhoppningen är naturligtvis också att eventet ska bli en mötesplats för skointresserade män, och även kvinnor, inte bara under minglet och middagen utan även under dagen, där vi också har tillgång till konferensvåningens lounge. Framåt kvällen kommer också en bar öppna för servering.

För den som inte känner till de deltagande tillverkarna, kommer här en kortfattad presentation av dem tre:

 

Meermin

-

På trunk showen får man möjlighet att spana in Meermins helt nya läst Park, mejslad med svagt fyrkantig tå. Bild: Styleforum

 

Meermin är ett Mallorcabaserat företag, drivet av en falang av den berömda skofamiljen Albaladejo, som på relativt kort tid blivit väldigt populära. Anledningen är riktigt prisvärda skor gjorda i för sina prisklasser fina material. Skorna tillverkas i Kina i en fabrik där familjen Albaladejo under flera år varit för att lära upp kineserna i traditionell skotillverkning. Finishen görs sedan i Spanien.

Meermins standardlinje Classic kostar €160/ca 1450 SEK ochär Goodyear-randsydda med lite billigare material, exempelvis används spaltmocka till mockaskorna, medan Linea Maestro-linjen (€260/ca 2350 SEK) och deras Made to order-skor (ytterligare €100/ca 900 SEK) på LM-priset) är handrandsydda och handlästade, vilket är ovanligt på skor i den prisklassen. Meermin siktar på att ha med sig omkring 300 par för försäljning på plats, och tar så klart även emot beställningar om det man är ute efter inte finns. För dessa erbjuder de under eventet gratis frakt, och dessutom erbjuder de halverad MTO-avgift, €50 istället för €100, för alla som beställer MTO under trunk showen. Skor som beställs är klara på ungefär två månader. Mer information om märket hittar du i den här recensionen.

Under trunk showen kommer alla beställningar att betalas i Euro (det gäller samtliga tillverkare), så rådande valutakurser kommer gälla. Meermin kommer erbjuda kortbetalning och PayPal.

 

Vass

-

Ett bord med godsaker från Vass. Bild: Giacotti

 

Ungerska Vass är trots sin relativa ungdom, märket startades 1978, en av de mer ansedda och välrenommerade tillverkarna i världen. Många skointresserade har läst boken som märkets grundare Lázsló Vass skrivit tillsammans med Magda Molnár, Handmade Shoes for Men. Trots att märket fortfarande håller den gamla ungerska skotraditionen varmt om hjärtat har de lyckats blidka även en bredare kundkrets med mer mejslade läster framtagna av italienaren och florentinaren Roberto Ugolini.

Vass gör helt handgjorda, handrandsydda skor av material från de främsta garverierna i Europa, och många håller de i nivå med premium-RTW-tillverkare som Edward Green och John Lobb. Med det sagt, är prissättningen minst sagt imponerande. RTW kostar €420/ca 3800 SEK och MTO går på €520/ca 4700 SEK. För bara €30/ca 270 SEK till får man med lästade skoblock. Här finns en mer utförlig prislista. Väntetiden på alla beställningar ligger på 6-8 veckor. Vass kommer att ha med sig ett 60-tal par skor för att visa upp och ge möjlighet att prova läster och storlekar. Fokus kommer vara på U-, F- och New Peter (P2)-lästerna, men även ett par andra herrläster samt en del damskor kommer vara med. Vass kommer erbjuda betalning med PayPal, eventuellt också med kort. Det kommer sannolikt också bli någon form av erbjudande från Vass, texten här kommer uppdateras med detta så snart det är klart. Dessutom kommer man också kunna köpa de skor Vass har med sig på plats, troligtvis dock med någon sorts bokningssystem där man får hämta de efter kl 16.30 för att inte storlekar ska försvinna under dagen så att besökare inte kan prova sin storlek.

För mer information om Vass finns här en omfattande köpguide.

 

Maftei

.

Mafteis signaturmodell, den sömlösa wholecuten. En mycket komplicerad modell att tillverka, där man trär ett helt skinn över lästen och sedan skär upp öppningen i efterhand. Bild: Styleforum

 

Maftei är en bespokeskomakare baserad i österrikiska Wien, med rötterna i Rumänien. Grundare är Alexandru Maftei, och hela hans familj med fru och barn är numera inblandade i företaget. Vissa delar av tillverkningen, som lästtillverkning och finish, görs i Wien, medan nåtling och bottning görs i en workshop i deras hemby i Rumänien, vilket gör att man kan hålla de fantastiska priser man gör. Maftei gör dels skor med ett formspråk från den traditionellt österrikisk-ungerska skomakartraditionen, med bulliga läster och ett grövre uttryck, men också betydligt nättare och elegantare skor i mer västeuropeisk anda. De är överhuduvtaget väldigt flexibla, och både när det gäller lästformer, modeller och färger kan de lösa det mesta, och Maftei gör också bespokeskor för kvinnor. Det är att rekommendera att ta med bilder som visar vad man tänkt sig för beställning, antingen på Maftei-skor eller andra tillverkares skor. På eventet kommer man kunna inspektera Mafteis skor närmre, både herr- och en del damskor kommer att vara med.

Mafteis bespoke-skor börjar på €1100/ca 10 000 SEK för lågskor i anilinfärgat kalvläder, för ytterligare €100/ca 900 SEK görs skorna i crust-läder (ofärgat läder) som handmålas till önskad finish. För boots blir det ett tillägg på €200/ca 1800 SEK. Lästade skoblock ingår, men för €80/ca 720 SEK får man handgjorda, lästade skoblock av väldigt hög kvalitet, ihåliga likt exempelvis Saint Crispin’s berömda block. Exotiska läder erbjuds också, där får man fråga om dagspris. Mafteis signatursko, den sömlösa wholecuten, kostar €1400. Alla beställningar under eventet är rabatterade med 10 procent, om man betalar hela summan vid eventet. Vill man kan man dela upp betalningen på hälften vid eventet, hälften vid fittingen, men får då inte del av rabatten. Värt att notera är dock att i priserna ovan är lästtillverkning inräknad, de skor man beställer efter första paret är €200/ca 1800 kronor billigare, och dessutom får man en första service gratis (exempelvis omklackning, halvsulning med mera ingår, dock ej helsulning), det enda man betalar är fraktkostnaden. En fullständig prislista finns här: Maftei prislista Europa 2014.

Vill man måttas för bespokeskor från Maftei under eventet rekommenderar vi att man bokar en tid med Roxana Maftei, maila: roxana ( a t ) maftei.at. Det går dock att måttas och lägga beställning även om man inte förbokat tid, men man kan få vänta lite på ledig tur.

För alla som beställer skor från Maftei kommer det hållas en gemensam fitting på Best Western Hotell Kung Carl lördag 25 oktober. Skulle man inte ha möjlighet att vara med där, går det att ordna en individuell fitting i Oslo där Roxana Maftei bor. Ett tredje alternativ finns också, och det är att man får festskor hemskickade, går i de ett par dagar och sedan återkommer med feedback och bilder till Maftei via mail. Fitting på plats är att rekommendera, men distansvarianten är en bra lösning om man inte har möjlighet att besöka den gemensamma fittingen eller Oslo. Skorna beräknas vara färdiga i december, den totala väntetiden blir alltså cirka tre månader (har man en individuell fitting kan det ändra leveranstiden, beroende på om den görs mycket senare) vilket är väldigt snabbt för att vara full bespoke inklusive fitting.

Här finns en stor köpguide till Maftei.

 

Brunngård

-

Tyska Collonil är ett av varumärkena i Brunngårds stall, här deras topplinje av skovårdsprodukter, 1909, som håller riktigt hög kvalitet.

 

Brunngård är en av Europas största leverantörer av skovårdsprodukter och skotillbehör, och de kommer under eventet att visa upp en hel del av sina produkter. Bland annat skovård från Collonil och Kiwi, sulor från Pedag, sin egna linje produkter Springyard med mera. Här kan man också få skovårdstips och diskutera ämnet, och få förslag på olika tillbehör som finns där man kan justera passformen på skorna, få extra hålfotsstöd eller liknande.

 

 

Skovårdsskola

Skomakarmästare Marcus Davidson kommer att hålla i en skovårdsskola under eventet.

Skomakarmästare Marcus Davidson kommer att hålla i en skovårdsskola under eventet.

 

Förutom själva trunk showen så kommer en del andra begivenheter att förgylla dagen. Först ut är skomakarmästare Marcus Davidson från Davidsons Skomakeri i Uppsala som kommer att hålla en skovårdsskola, detta mellan klockan 13-14. Han kommer där att gå igenom grunderna i hur man bäst vårdar sina dyrgripar, lära ut en del tips och trix, och naturligtvis svara på frågor från er besökare. Ett lysande tillfälle att lära sig mer om skovård, och även kanske skoreparationer, från en person med mångårig erfarenhet från branschen.

 

 

Spit shine-tävling

En sådan här sko är det finalisterna ska putsa upp under eventet, och dessutom har chansen att vinna. Bild: MacSamillion

En sådan här sko, Loake 1880 Aldwych i tan, är det finalisterna ska putsa upp under eventet, och dessutom har chansen att vinna. Bild: MacSamillion

 

Det här är en tävling som kommer dra igång de närmsta veckorna här på bloggen (Edit: Nu är kvalificeringen igång, läs mer här), då kommer den beskrivas tydligare, men jag sammanfattar den här. Först hålls en kvalificering där alla läsare som planerar att besöka trunk showen bjuds in att skicka in bilder på ett par välputsade skor. Bilden får se ut hur som helst, vara tagen bara på tåhättorna eller hela skorna, allt är valfritt, men man får bara skicka in en bild. Bilden får dock inte vara kraftigt photoshoppad eller att något filter är pålagt, vi kommer ha fotokunniga som tittar på bilderna och vid misstänkt ”fusk” utesluts man. Jag tillsammans med forumets moderatorer är sedan enväldig jury som väljer ut de fyra bästa förslagen som går vidare till finalen under Shoegazing Super Trunk Show. På eventet, klockan 15-15.30, kommer alla finalisterna få varsin Loake 1880 Aldwych i nyansen tan, i sin egen storlek, samt en burk polish i valfri färg, sedan har man 20 minuter på sig att göra skon så snygg som möjligt. Även där kommer jag och moderatorerna vara enväldig jury och utse en vinnare. Förstapriset är den upputsade Loake Aldwych-skon och dess ”syskon”.

 

 

Bespokeskotillverkning live

Två mycket framstående bespokeskomakare, Janne Melkersson och Carina Eneroth, kommer göra handgjorda skor live under eventet.

Två mycket framstående bespokeskomakare, Janne Melkersson och Carina Eneroth, kommer göra handgjorda skor live under eventet.

 

Den senaste högintressanta programpunkten vi presenterat är att bespokeskomakarna Janne Melkersson och Carina Eneroth kommer att visa upp skotillverkning live under dagen. En unik möjlighet att se hantverket bakom ett par bespokeskor på riktigt nära håll.
Janne Melkersson har jobbat med skor sedan 1967, han håller skotillverkningskurser för folk från hela världen, och han har gjort läster som inspirerat självaste Tony Gaziano när han tog fram Gaziano & Girlings hyllade RTW-läster. Det är tillsammans med Skomakeri Framåts ena ägare Carina Eneroth, som har 30-års erfarenhet från skobranschen och är både beställningsskomakarmästare och reparationsskomakarmästare, som han kommer att visa upp den handgjorda skotillverkningens ädla konst under Shoegazing Super Trunk Show.
Janne Melkersson och Carina Eneroth kommer att bygga upp en liten mini-verkstad, och från öppningen klockan 11 fram till paneldiskussionen klockan 17 kommer de att stå och jobba med att göra skor, kanske med några kortare pauser bara. Flera av de viktigaste momenten vid tillverkning av skor för hand kommer att visas för besökarna, och det är fritt fram att ställa frågor till dem. Att läsa om och se bilder och filmer på skotillverkning är en sak, men att se och uppleva det live en helt annan, och förhoppningsvis kommer besökarna få både en utökad kunskap och ökad fascination för bespokeskotillverkning.

 

 

Mingel

En del av konferens-/festvåningen på Hotell Kung Carl, där eventet kommer att äga rum. Bild: Best Western Hotell Kung Carl

En del av konferens-/festvåningen på Hotell Kung Carl, där eventet kommer att äga rum. Bild: Best Western Hotell Kung Carl

 

Under de två sista timmarna av trunk showen blir det mingel, från klockan 16 till 18. Vi bjuder på något att dricka och eventuellt något litet till, för de som vill ha mer kommer en bar att öppna upp och ta emot beställningar. Ett utmärkt tillfälle att snacka skor med likasinnade. För att veta ungefär hur många vi blir behöver man anmäla deltagande till mingel, det gör du senast den 7 september på shoegazingblog ( a t ) gmail.com (gäller också om man vill vara med på middagen, se nedan).

 

 

Paneldiskussion

Under minglet kommer vi att hålla en paneldiskussion med flera intressanta personer från branschen, mellan klockan 17.00-17.40. Ämnet är ”Kvalitetsskomarknaden i Sverige – Dåtid, nutid, framtid”. Jag kommer vara samtalsledare och panelen består av personer med god insyn och erfarenhet från branschen. Filip Hallerfelt, agent för Loake i Sverige, bespokeskomakarmästare och reparationsskomakarmästare Carina Eneroth från Skomakeri Framåt, Gabriel Öberg Bustad som är butikschef för Skoaktiebolaget, samt Niclas Andersson som är Key account manager på Brunngård. Förhoppningsvis blir det ett intressant samtal om hur vi hamnat där vi är idag, hur de ser på kvalitetsskomarkanden för tillfället, de utmaningar och möjligheter som finns, och hur de tror och hoppas att den kommer att utvecklas i framtiden.

 

 

Middag

Middagen hålls i Hotell Kung Carls bakficka. Bild: Best Western Hotell Kung Carl

Middagen hålls i Hotell Kung Carls bakficka. Bild: Best Western Hotell Kung Carl

 

När trunk showen är slut vid klockan 18 blir det en paus på två timmar, innan vi bjuder in till middag i Hotell Kung Carls bakficka. Det blir en stor, mycket trevlig buffé ( Festvåning buffé 2014 ) , där priset på 495 kronor bekostas av besökarna själva. Här kan man i mer lugn och ro fortsätta prata skor, stil och annat med representanter från de olika tillverkarna och branschfolket, oss arrangörer, och så klart andra besökare.

Vill man vara med på middagen måste man anmäla sig senast två veckor innan, den 7 september. Det gör man på shoegazingblog ( a t ) gmail.com. Är du vegetarian får du gärna säga till om det, så kan vi ordna så det finns ett vegetariskt alternativ till varmrätt.

 

 

Vi hoppas att ni ser fram emot den 20 september lika mycket som vi gör! Målsättningen är att Shoegazing Super Trunk Show ska bli ett årligen återkommande arrangemang, så förhoppningsvis blir det en lyckad tillställning som ger mersmak. Trunk showen finns som Facebook-event här, anmäl gärna där om ni planerar komma, och bjud gärna in vänner och dela informationen om eventet. Varmt välkomna!