Utbudet av produkter för att applicera skokräm som finns hos skomakare har i princip stått helt still under en herrans massa år. Det är olika typer av borstar och en standardvariant av bomullstrasor. Nu har dock Davidsons Skomakeri i Uppsala tagit fram en helt ny putsduk i satin för ändamålet, som Shoegazing har testat. Med gott resultat.

 

FAKTA
Produkt: Putsduk Satin
Märke: Davidsons Skomakeri
Pris: 139 SEK

 

Satin är en vävteknik som ger ett riktigt tätt, slätt men ändå smidigt tyg. Vanligtvis görs satintyger i bomull eller siden, och dess glansiga yta får man genom att pressa kallt tyg med varma järn. Tyget är vanligt till exempel till damunderkläder eller sängkläder. Davidsons skoputsduk är gjord i en polyestersatin, och tillverkas i Sverige. Den är sydd i två lager, och är rätt stor, 73×57 cm. Marcus Davidson som driver skomakeriet berättade om planerna på putsduken när Shoegazing besökte dem i vintras. Efter att ha testat tyget under några månader har de nu börjat sälja dem.

 

Putsduken är i stort format, i två lager av satintyget.

Putsduken är i stort format, i två lager av satintyget.

 

Storleken och det faktum att den är gjord i två lager gör att den känns lite otymplig inledningsvis, särskilt för den som är van vid de vanliga tunnare bomullsputsdukarna eller egenklippta lakanbitar. Jag vande mig dock rätt snabbt, och då jag alltid virar trasan runt två fingrar fungerar det helt okej trots att duken är rätt tjock. Den som är van vid att använda ett finger kommer nog troligtvis att tycka att den här är bökigare.
När jag börjar använda den är det första som slår en hur extremt lättarbetat det blir med den glatta satinytan mot lädret. Friktionen är nästan noll, och trasan glider snabbt och lätt över skon, och det är enkelt att få ut krämen jämnt. En stor fördel framför allt när man jobbar med sulkanten som ofta är lite ruffigare är att den inte luddar överhuvudtaget, vilket bomullstrasorna jag själv annars använder gör, eller bomullsrondellerna som blivit populära efter att The Armoury-killarna med flera hajpat dessa.

 

En nackdel med trasan är dock att den är svart, vilket gör att det är lite svårt att avgöra hur mycket av skovårdsprodukten man tar på, framför allt när det gäller polishen.
Att lägga på polish är lika trevligt och enkelt som kräm, dock råkade jag ut för problem de första gångerna jag använde satinputsduken. När jag skulle jobba upp en spit shine blev det som att friktionen ökade och det blev en kärvhet som gjorde att jag aldrig fick till den där sista glansen. Tillslut gav jag upp och fick använda bomullstrasa sista biten. Det här upprepade sig andra gången jag använde duken, men efter att ha funderat lite och gett mig på spit shine med den en tredje gång upptäckte jag vad som var problemet. När jag använder bomullstrasa får man ta relativt mycket vatten, då tyget suger upp en hel del av det rätt snabbt. Det här polyestersatintyget tar inte åt sig vattnet på samma sätt, utan det glider liksom mellan tygfibrerna (vilket också gör att det tränger genom tygduken lättare, vilket troligtvis är anledningen att man valt att göra den i två lager). Det gör att man behöver använda betydligt mindre vatten vid putsning med polish, när det blir för mycket fukt uppstod problemen med friktionen. Efter att ha dragit ner ordentlig på vätsketillförseln så fungerade den utmärkt även för spit shine-tillverkning.

 

Ett par Vass Old English II i Plum museum calf på F-lästen, putsade med duken från Davidsons.

Ett par Vass Old English II i Plum museum calf på F-lästen, putsade med duken från Davidsons.

 

Sammanfattningsvis så är det här verkligen en utmärkt produkt. Den kommer kanske inte revolutionera skoputsvärlden, men på flera punkter är den bättre än mycket av det som används vid skoputsning idag. Och nog är det uppfriskande att man försöker utveckla den här delen av skovården också.