I takt med att traditionellt konstruerade skor växer allt mer i popularitet, kommer det naturligtvis också in nya aktörer som vill ta del av den här marknaden. På senare tid har det dykt upp allt fler riktigt billiga tillverkare av ”kvalitetsskor” (citattecknen är medvetna, för ibland är det frågan om vad de ska kallas) som för ibland en bra bit under tusenlappen erbjuder ”handgjorda skor”, och som med ganska offensiv marknadsföring riktar in sig mot en målgrupp av yngre män. Men är de en bra inkörsport till kvalitetsskovärlden? Eller är det tvärtom så att de i förlängningen skrämmer bort folk?

 

En sko från Store Moustache, en durksydd sko tillverkad i Indien.

En sko från Store Moustache, en durksydd sko tillverkad i Indien. Bild: Store Moustache

 

Ett exempel är John Doe Shoes, som säljer Goodyear-randsydda skor där priserna börjar på 850 SEK ($135) , inklusive frakt inom USA. Skorna tillverkas i Mexico. Ett annat är Moustache Store som många av er som använder Facebook säkerligen stött på. Deras skor görs i Indien med blake-konstruktion, och kostar även de cirka 850 kronor.
De marknadsförs som sagt tydlig mot en yngre målgrupp, genom då sociala medier och modemagasin. Framför allt jobbar de hårt på användningen av ord som ”handgjorda”, ”handbyggda”, ”naturligt handsydda” och så vidare. Det här är naturligtvis ren bullshit. Skorna görs med handstyrda maskiner, precis som de allra flesta RTW-skor i världen. Problemet är att ordet ”handgjort” och dess systerord devalverats av många av de anrika tillverkarna, då man fortsatt kalla det handgjorda skor även efter industrialiseringen. Visst är det en helt annan sak mot en asiatiskt tillverkad limmad sko som tillverkas helt och hållet av en automatiserad maskinpark,  här håller händer i skorna genom maskinerna, och vissa moment görs för hand på riktigt, men det är fortfarande långt ifrån något som egentligen kan få kallas handgjorda skor. Saken är ju att om någon av alla tillverkare av Goodyear-randsydda eller durksydda skor kallar det för handgjort, och kommer undan med det, måste alla andra också göra det för att inte framstå som sämre.

 

Amerikanska märket John Doe Shoes gör sina skor i Mexico, och de kan se helt okej ut på håll...

Amerikanska märket John Doe Shoes gör sina skor i Mexico, och de kan se helt okej ut på håll…

...men tittar man lite närmre, och framför allt provar och känner på skorna (ja, testat och inspekterat både John Does och Store Moustaches skor) märker man att kvaliteten inte är på topp. Ovan bild på "facingen" som är en av de delar som brukar komma från de sämsta bitarna av hudarna, vilket syns tydligt här

…men tittar man lite närmre, och framför allt provar och känner på skorna (ja, testat och inspekterat både John Does och Store Moustaches skor) märker man att kvaliteten inte är på topp. Ovan bild på ”facingen” som är en av de delar som brukar komma från de sämsta bitarna av hudarna, vilket syns tydligt här. Bilder ovan: Put This On

 

Problemet när skor som kostar 800-900 kronor marknadsförs som handgjorda av riktigt fina material, är att många av de som köper skorna tror att de är handgjorda av riktigt fina material (tro mig, många köper marknadsföringen rakt av). När de sedan inte är det, blir det en clash. När skorna är gjorda av billigt halvrisigt läder som ganska snabbt ser trist ut med massor av veckbildning, när de har bindsulor av papp, när de har tå- och hälhättor i supertunn plast,när de har lädersulor som slits ner på några månader, när de har dålig stadga och snabbt blir sladdriga, då tänker kunden som köpt dessa skor kanske att ”det här med handgjorda skor av riktigt fina material var ju inte särskilt mycket att ha”, och så var de klara med detta.

Eller, så är det så att när man köper ett par av de billiga, traditionellt konstruerade skorna så börjar man intressera sig för ämnet. Man surfar runt, hittar kanske den här bloggen och dess forum, läser artiklar på Manolo, går till skomakaren och känner på ett par Crockett & Jones och tycker att de är fantastiska, har inte riktigt råd med dem men köper ett par Loake 1880 på Nilsons och inser hur stor skillnad det är på dem och de första han köpte, och utvecklar med tiden ett intresse och kunskap för kvalitetsskor som gör att man fortsätter köpa dessa resten av livet. Och de här skorna är sällan sämre än andra skor på marknaden som kostar lika mycket, så på det sättet bör de inte ses som ett dåligt köp.

Jag vet inte vilket som är sanningen. Eller om båda är det.

 

Store Moustaches skor är durksydda, vilket de också skriver tydligt på hemsidan, därför är det lite konstigt att man använder så kallad "bond welt", där en remsa med färdigsydd söm limmas dit för att se ut som en rand med avlappssöm. Bild: Store Moustache

Store Moustaches skor är durksydda, vilket de också skriver tydligt på hemsidan, därför är det lite konstigt att man använder så kallad ”bond welt”, där en remsa med färdigsydd söm limmas dit för att se ut som en rand med avlappssöm. Bild: Store Moustache

 

– – –

 

Idag har Shoegazings forum fler än 300 medlemmar, och mycket kunskap delas i de olika trådarna. Har du inte hittat dit än, se till att göra det. Är du ny i kvalitetsskovärlden är det ett utmärkt ställe att fråga om saker man undrar. Och har du ett par skor du vill bli av med når du många skointresserade i köp och sälj-delen.