Böcker för skointresserade är ingenting som marknaden svämmar över av direkt. I slutet av förra året släpptes dock tyska författaren Bernhard Roetzels, mest känd för boken Gentlemannen, senaste bok A Guy’s Guide to Shoes i engelsk översättning. Shoegazing recenserar.

 

FAKTA:
Titel: A Guy’s Guide to Shoes
Författare: Bernhard Roetzel
Förlag: H.F. Ullman
Antal sidor: 240
Format: Inbunden

Bernhard Roetzels Gentlemannen är en bok som troligtvis står i många stilintresserade mäns bokhyllor. Det är en ganska omfattande introduktion till ämne klassisk manlig stil som försöker vara på samma gång lättillgänglig, bred och någorlunda ingående. För den som nyligen intresserat sig för ämnet är den helt okej, men de flesta gick snabbt vidare till böcker som exempelvis Dressing the Man av Alan Flusser som erbjuder betydligt mer substans. Med A Guy’s Guide to Shoes vill Roetzel göra samma sak som med Gentlemannen men inom det smalare området skor.

 

Författaren själv, Bernhard Roetzel, som gett ut flera titlar på förlaget H.F. Ullman. Samma förlag som också gett ut Lazslo Vass bok Herrskor/Handmade Shoes for Men.

Författaren själv, Bernhard Roetzel, som gett ut flera titlar på förlaget H.F. Ullman. Samma förlag som också gett ut Lazslo Vass bok Herrskor/Handmade Shoes for Men.

 

Bernhard Roetzel är en rutinerad och duktig författare inom segmentet, och han skriver överlag engagerande. Det är inga konstigheter i hur boken är uppbyggd. Det börjar med lite historia, sedan om tillverkning och modeller och märken inom traditionella kvalitetsskor, och det slutar med skovård och stylingtips. Insprängt i detta är det dock några kapitel som riktar in sig på mer casual skor och sneakers. I sin iver att skriva den ultimata skoboken vill han täcka in allt, men problemet blir i mina ögon att den som köper den här boken med ett par randsydda adelaides på framsidan ofta inte är särskilt intresserad av att läsa om flip flops eller espadrillos. Den här spretigheten som också skiner igenom på fler ställen gör att boken upplevs lite ofokuserad.

 

Roetzel vill prata om alla tänkbara skodon i den här boken, även om fokusen fortfarande är på klassiska skor, knör han in även sådant som flip flops.

Roetzel vill prata om alla tänkbara skodon i den här boken, även om fokusen fortfarande är på klassiska skor, knör han in även sådant som flip flops.

 

Men det största problemet med boken är att den innehåller en hel del sak- och faktafel. Allt från att han kallar en avlappsmaskin för Goodyear-maskin och påstår att Alden tillverkar världens finaste skor, till att förklara att box calf är lika med kalvläder (box calf är en benämning på kromgarvat kalvläder) och skriva att vill man ha olika vidder är det bara ortopediska skor som erbjuder det om man inte vill betala multum. Sådantger avbräck i förtroendet för hans kunskaper, och hade varit enkelt avhjälpt genom att låta någon eller några riktigt skokunniga läsa boken innan tryck. Det är synd, för överlag lär han ut rätt och han lär ut på ett bra sätt, exempelvis en jämförelse av Goodyear-randsytt och handrandsytt är mycket pedagogisk.

Sammanfattningsvis så är det här en helt okej bok för den som nyligen intresserat sig för ämnet kvalitetsskor, då den ger en bra översikt och en hel del kunskap (även om den i vissa detaljer innehåller fel). För den mer insatte är den kanske lite för ytlig för att ge riktigt tuggmotstånd och nya kunskaper, men å andra sidan är det så få böcker inom det här området att det ändå säkerligen är värt att lägga 133 kronor på ett exemplar.  Så köper man Vass-boken efteråt och grottar ner sig ännu mer, innan man är framme vid F.Y. Goldings standardverk à åtta volymer där nästan varenda tänkbar aspekt av traditionell skotillverkning dristas.

 

-

Bäst är boken när Bernhard Roetzel tar ett ordentligare tag i något område, som exempelvis den här jämförelsen mellan Goodyear-randsytt och handrandsytt.

-

Då författaren är tysk är det en hel del tyska märken och referenser som används i boken. Den marknaden märks det att han har bra koll på, mindre bra dock när han exempelvis i en genomgång av de viktigaste tillverkarna i olika länder och under England förbiser Loake, som är Englands största tillverkare av kvalitetsskor. Det är den här typen av missar som förtar bokens värde lite, vilket är synd då den generellt är rätt bra.