Japp, nu händer det, nu startar Shoegazing ett forum för ämnet kvalitetsskor. Trots att jag flera gånger sagt att det inte är aktuellt. Men alla kan ändra sig. Jag har fått väldigt många önskemål om ett forum, och när jag nu hittade en forumplugin som integreras helt med WordPress-bloggen, bestämde jag mig för att prova.

Det enda som finns idag är en skotråd i avdelningen för klassisk stil på Flashback, som i mina ögon är bra, men den har sina begränsningar. Exempelvis går det inte att posta bilder, all form av försäljning eller liknande är förbjudet, och att det bara är en ensam skotråd upplever många som problematiskt. Sedan är det många som drar sig för att hänga på Flashback, då det är ett forum som har ett tveksamt rykte om sig, även om avdelningen för klassisk stil överlag är rätt trevligt.

Shoegazings forum är gjort med BBPress, en forumplattform som är gratis och utvecklat av samma folk som gör WordPress. Jag har sedan modifierat den en del, och bland annat fått till en funktion för att skicka privata meddelanden. Dock är det en ganska basic plattform, som har en del begränsningar. Förhoppningsvis ska ni i alla fall uppleva att forumet fungerar dugligt. Jag har tänkt att jag ger det här ungefär ett halvår, och utvärderar sedan hur stort intresset varit och hur mycket aktivitet det blivit, och avgör då om det blir permanent. Med andra ord är det upp till er läsare, behöver ni ett diskussions- och ett köp och sälj-forum för kvalitetsskor så använd det.

 

Single monks från Herring Shoes. Bild: Gentlemen's Gazzette

Single monks från Herring Shoes. Bild: Gentleman’s Gazzette

 

Forumet är indelat i två avdelningar, ett diskussionsforum och ett köp och sälj-forum. Tanken är att man inte ska starta trådar för alla småsaker, utan att mycket ska ske i större, bredare trådar. Som hjälp på traven finns det ett antal trådar startade nu som vägledning, men det är helt öppet för vem som helst att starta nya. Även om förhoppningen är att forumet ska sköta sig själv i så stor utsträckning som möjligt, och självsaneras av er användare genom att det är de bra trådarna som blir kvar långt framme, så kommer det naturligtvis att behövas en del moderering. Till min hjälp där har jag tre moderatorer: Hoodog, Kopparstaden och RolleFC.

Nedan följer lite information om forumet som kan vara bra att veta, mycket av det och lite till finns också i forumets regler, som finns på forumets startsida. Läs dem innan du börjar använda forumet, bryter användare mot reglerna kan man bli varnad eller avstängd.

– Vem som helst får registrera sig och skapa trådar och skriva inlägg, dock endast ett konto per person. Innan du skapar en ny tråd, använd sökfunktionen och se om ämnet redan behandlats. 

– Shoegazing tar inget ansvar för försäljningar som görs genom forumet, utan det är helt och hållet upp till köpare och säljare att komma överens och sköta affärerna på ett bra sätt. Det är tillåtet att sälja direkt i tråden, och då ta betalt exempelvis med bankkontoinbetalning eller Paypal.  Det är också tillåtet att länka till egna annonser på exempelvis Tradera, Blocket eller Ebay. Även företag är välkomna att lägga ut annonser i forumet. Detta får dock inte överanvändas, och överdriven företagsannonsering kan leda till varning eller avstängning. Sköt köpen via PM eller mail. När en annonsprodukt är såld, berätta det i annonstråden.

– PM, privata meddelanden, skickar man genom att klicka på användarens signatur, och sedan knappen ”Private Message”. Du ser om du fått ett PM under “My account”-menyn längst upp till höger. Här hittar man också snabblänkar till prenumerationer och kontoinställningar och annat.  Annars kommer man åt det genom att klicka på sin egen signatur. Har man kontot inställt på att ta emot mail från WordPress så får man också mailutskick när man får PM.

– När klickar på registreringslänken på forumets startsida kommer man ibland till standardinloggningssidan för WordPress-konton. Klicka då på ”Register” nedtill där så hamnar du rätt. Observera att det, lite ologiskt nog, är fältet som heter ”Name” som är det användarnamn som kommer att synas i forumet. Då det är ”Username” som används om man ska skriva in och skicka PM till flera användare, kan det vara bra att ha samma namn som ”Name” och ”Username”, men man gör så klart som man vill.

– Då det är ett skoforum på en skoblogg, är det naturligtvis skor vi i första hand diskuterar här. Då kläder är nära besläktat finns det dock en tråd för diskussioner om detta, och självklart är det tillåtet att gå helt off topic emellanåt i trådarna, men blir det sida upp och sida ner med diskussioner om Champions League-fotboll eller städhjälp kommer jag och moderatorerna att kliva in.

 

Bespoke-sko från Gaziano & Girling. Bild: The Shoe Snob

Bespoke-sko från Gaziano & Girling. Bild: The Shoe Snob

 

– En ny tråd eller nytt inlägg skriver man längst ner på respektive sida.

– På grund av begränsat serverutrymme är det inte möjligt att ladda upp bilder direkt i forumet i nuläget (jag jobbar dock med att fixa så att det ska fungera), men det går att länka till en webbpublicerad bild så att den syns direkt i posten. Shoegazing rekommenderar att man använder en gratis bildpubliceringstjänst som inte raderar gamla bilder, exempelvis Imgur, när man ska lägga upp nya foton. Kopiera sedan bildwebbadressen för bilden och använd bildpubliceringsknappen i inläggsverktygslådan.

– Klickar man på tidsangivelsen för när senaste inlägget gjordes på forumets startsida kommer man direkt till trådens senaste inlägg.

* En spoiler-funkton, alltså där man döljer delar av ett inlägg som syns bara om man klickar på en text/knapp, kommer förhoppningsvis att läggas till snart.

– Man citerar någon genom att klicka på ”Quote” i toppen av dennes inlägg. Vill man citera flera stycken får man scrolla upp och klicka igen på de ytterligare inlägg man vill citera. Men det blir väldigt långa poster om man har med väldigt många citat på en gång, så tänk på det, och radera i så fall delar av de inlägg som citerats innan eller skriv bara användarnamnet på den man vill säga något till, så att det inte blir milslånga inlägg. Åtminstone tills spoilerfunktionen är igång och fungerar, då kan man så klart använda den istället för att korta ner långa haranger med citat.

– Forumet är helt integrerat i WordPress, och då mitt tema som bloggen använder är responsivt blir även bloggen responsiv. Det blir en del scrollande på en smartphone, men förhoppningsvis tycker ni att det fungerar. Vänder man mobilen till liggande läge blir det ännu bättre.

– Det finns en tråd som heter ”Diskutera Shoegazings forum” som ni gärna får gå in och lämna synpunkter och förbättringsförslag i. Som sagt är det inte allt som går att fixa till, jag är till stor del begränsad av mjukvaran jag använder, men en del går att fixa, så kom gärna med feedback.

 

Till sist, forumet blir vad ni gör det till. Hjälp till att göra det riktigt trevligt och informativt, så kommer fler och fler vilja bli en del av det.