Det här är skor som är lite annorlunda mot skorna jag vanligen skriver om, men de är i mina ögon riktigt intressanta. Det handlar om raktigenom svensktillverkade, casual kvalitetsskor i nötläder och något så exotiskt som laxskinn. Bakom de här skorna står Viktoria Nilsson.

Hon är uppvuxen i en skomakarfamilj i Skellefteå och hängde mycket i pappa Christers skomakeri i unga år. Men själv ville hon syssla med kläder, utbildade sig på Göteborgs tillskärarakademi och flyttade sedan till London och började på College of Fashion, som ligger under University of Arts London. Under sin tid där fick hon upp ögonen för en annan utbildning på skolan, Cordwainers. Hon bytte bana och utbildade sig istället under fyra år på den 125 år gamla och mycket välrenommerade skomakarskolan. Därefter flyttade hon hem till Skellefteå igen och började jobba med pappa i Skomakeri Nilsson.

 

Viktoria Nilsson har en gedigen utbildning bakom sig, och är nu tredje generationens skomakare. Bild: Skellefteå Online

Viktoria Nilsson har en gedigen utbildning bakom sig, och är nu tredje generationens skomakare. Bild: Skellefteå Online

 

Parallellt med att hon hjälpte till i skomakeriet startade hon så upp Viktoria Nilsson Shoemaker. Idag finns två herrmodeller, Caffrey som är en lite högre derby med ett snörhålpar, och James som är en superlåg oxford med fyra snörhålpar. Det som gör de extra speciella är att de har detaljer i laxskinn, som Viktoria garvar själv med olivolja, såpa och äggula. Ovanlädret är gjort i nötläder och fodret i renläder, båda vegetabiliskt garvade i världens nordligast placerade garveri: Kero i Pajala. Skorna är durksydda, och hon både tillskär, nåtlar, lästar och bottnar skorna själv. Priset ligger på 6000 kronor och de görs enbart på beställning, och ett par tar ungefär en vecka att göra. Skorna är lite speciella i designen, och kanske inte något som faller alla i smaken. Personligen tycker jag de är riktigt intressanta som ett par casual skor till exempelvis lediga sommardagar, och det är en fantastiskt rolig satsning som Viktoria Nilsson gör.

 

Modellen Caffrey, som är ett sorts mellanting mellan derby och chukka.

Modellen Caffrey, som är ett sorts mellanting mellan derby och chukka. De runda lästerna och det rustika formspråket för tankarna till de gamla traditionella skor som ”vanligt folk” på landsbygd och i småstäder bar under tidigt 1900-tal, och som var värdefulla klenoder som vårdades och reparerades under många, många år.

James är en låg derby, med laxdetaljer i tån. Båda modellerna finns i brunt och svart.

James är en låg oxford, med laxdetaljer i tån. Nötlädret är lite ruffigare i strukturen, vilket passar modellerna bra. Båda modellerna finns i brunt och svart.

Det är första gången jag ser skor med laxskinn, och det har onekligen karaktär.

Det är första gången jag ser skor med laxskinn, och det har onekligen karaktär.

Det är kanske inga skor man bär på bankkontoret, men som så här en ledig sommardag så känns de riktigt trevliga. Utöver skorna har Viktoria Nilsson en del läderaccessoarer i utbudet som ipadfodral och plånböcker. Alla bilder: Viktoria Nilsson Shoemaker

Det är kanske inga skor man bär på bankkontoret, men som så här en ledig sommardag så känns de riktigt trevliga. Utöver skorna har Viktoria Nilsson en del läderaccessoarer i utbudet som ipadfodral och plånböcker. Alla bilder: Viktoria Nilsson Shoemaker