Ibland bortglömda områden vid skoputsning som sulkant och glipan mellan sula och ovanläder har behandlats här på bloggen tidigare, nu tänkte jag fokusera lite extra på en annan del av skon som det inte är ovanligt att den inte får regelbunden vård: plösen.

 

Har man en derby så kommer man åt plösen mer naturligt, och där får den nästan alltid en omgång kräm, men på oxfords är det betydligt bökigare och därför struntar en del i detta. Man tänker att plösen ändå är skyddad och klarar sig bra ändå. Visst, självklart är det inte skons mest utsatta del, men även plösen mår bra av att behandlas med skokräm. Det gör att den inte riskerar att torka ut, lädret klarar nötning från skosnörena bättre, och den riskerar inte att få en helt annan nyans än resten av skon vilket annars kan hända om det går riktigt lång tid.

Här är en derbykänga som där plösen inte har fått skokräm regelbundet under åren. Som synes så ljusnar den då betydligt mer än resten av skon. Bild: Loomstate

Att putsa plösen på en oxfordsko med sluten snörning kan som sagt vara lite bökigt, då de flesta av oss inte tar bort skosnörena vid den så kallade vardagsputsningen man gör med ett par veckors mellanrum. Men så farligt är det inte. Man plockar bort skoblocket, och ser till att komma åt ordentligt med en trasa virad runt fingrarna eller med borste, om man använder det. När man ska putsa upp ytan så skippa borsten, den kommer ändå inte åt, utan ta bara en nylontrasa (som du kanske ändå använder för sista glansen) och gnugga plösen med den, väldigt enkelt. Jag lägger bara på kräm på plösen, polish gör ingen nytta där. Därför brukar jag vänta med att gnugga upp plösen tills jag ändå tar fram nylontrasan efter polishen är gjord.