Daniel Eliasson såg sin frus pappas Church’s och RM Williams och intresset för kvalitetsskor väcktes. I våras gick han en bespoke-skomakarkurs hos Janne Melkersson och han har redan gjort ett par helt egna handgjorda skor, som bars på hans bröllopsdag. Drömmen är att om några år jobba som bespoke-skomakare på heltid.

Daniel Eliasson är 27 år och bor i centrala Östersund. Han träffade sin blivande fru efter gymnasiet, och då hon jobbade i en herrekipering blev han lite intresserad av klassisk stil. Han köpte ett par, tyckte han då, dyra och fina Filippa K skor som han tvingades lämna in till skomakaren flera gånger på bara några veckor. Han insåg att det måste finnas vettigare skor än så, och blivande fruns pappa visade sin skosamling med Church’s, RM Williams med flera, och där och då väcktes Daniels kvalitetsskointresse.

  Daniel har alltid varit duktig på hantverksbitar och har snickrat en hel del. För tre år sedan väcktes tanken på att försöka bli skomakare, och det stod mellan det och att försöka komma in på Carl Malmstens skola för möbeldesign. Efter att inget av det blivit av under några år tog han så tag i skomakeriintresset på allvar i våras.

I kontoret hemma i lägenheten i Östersund har Daniel Eliasson tillverkat skorna han bar på sitt bröllop. Hans första egna handgjorda skor.

Han hade hört talas om Janne Melkersson för länge sedan, när hans mamma hade skrivit en artikel om honom i Allers. Han anmälde sig till en kurs hos honom, och började läsa på allt han kunde om skotillverkning.

  – Jag läste hela Marcell Mrsan och Carréduckers bloggar, Vass-boken, och även en del av standardverket av Golding. Det ger en bra grund att stå på och förståelse för vad som sedan händer under kursens gång, säger Daniel.

  Samtidigt menar han att även om litteraturen gett ökad förståelse, var det mängder med moment under kursen hos Janne Melkersson som han aldrig kunde lärt sig genom läsning.

 – Jag kan knappt förklara det för dig nu så här, man behöver verkligen se vissa saker för att kunna begripa hur det görs.

Här är lästen som Daniels skor under kursen hos Janne byggdes på. Precis som de flesta bespoke-skomakare gör utgår Janne från olika standardläster, som han sedan filar till och lägger till distanser på för att anpassa efter kundens fötter och önskemål om lästutseende.
Ovanlädret nåtlat och klart.
Här är ovanlädret lästat och på plats.
Och så då den färdigbyggda skon, där bara finishen är kvar att göra. Processen med framställningen av den här skon tog alltså fem dagar, och var otroligt lärorik för Daniel.
Kursen hos Janne, som kostar 25 000 kronor och då ingår lästerna och skorna som tillverkas, börjar med fem minuters småsnack, och sedan direkt på måttagning, och så är processen igång. Daniel beskriver det som fem dagar av kompakt korvstoppning av kunskap.
  – Jag antecknade som en galning, försökte memorera så mycket som möjligt av allt som Janne gjorde och berättade. Och även om man insett att det är väldigt många moment i tillverkningen av en sko, så var verkligheten ännu mer omfattande. Det är egentligen helt galet vilken process det är för en person att tillverka ett par skor helt för hand.
  Han fick också prova på vissa moment. Bland annat arbetade han en del med att fila till lästen, han slog ut medaljongerna på ovanlädret, med mera. Skon de gjorde var en mörkbrun oxford med ensam medaljong på tån, en sko han är mycket nöjd med.
Janne Melkersson visste att Daniel Eliasson var intresserad av att fortsätta göra skor själv, och i och med att de bor bara ett par mil ifrån varandra så har Daniel kunnat få mer hjälp än de flesta. Daniel ville gärna göra en svart plain cap toe oxford till sitt bröllop i slutet på september, och Janne gjorde ovanlädret åt honom och hjälpte till lite grand med att fixa verktyg.
– Men det mesta har jag jagat rätt på själv. Bland annat har jag köpt en hel del nytt från Peppes läder i Uppsala, och jag har precis köpt en begagnad riktigt fin Singer-symaskin för ovanläder.
  I kontoret hemma i lägenheten har Daniel byggt upp sin arbetsbänk, där han innan sommaren satte igång med tillverkningen av paret. Inte den ultimata arbetsplatsen kanske, med tanke på att det hamnar läderbitar och nedfilat läder överallt, och blir ordentligt skräpigt. Han ska dock snart hyra in sig i källaren i lägenhetshuset, vilket han räknar med ska underlätta.
Daniel köpte lädret till sina egna skor från Janne, och fick hjälp med att sy ihop dem av honom. Hade han försökt ge sig på detta moment själv hade det troligtvis blivit en mindre vacker slutprodukt, då sneda ovanläderssömmar kan synas ganska tydligt.
Ovanlädret draget över lästen, men innan den fästs ordentligt med spikarna.
Saker att göra skor med.
Läppen i bindsulan är utskuren och med en syl görs hålen där randsömmen ska läggas.
Under arbetet med sina skor stötte han ganska ofta på olika små problem. Saker han inte mindes hur de skulle göras eller liknande.
– Då var det fantastiskt att ha Janne så nära, att man kunde åka ner till honom och få hjälp, eller bara skicka ett sms och fråga. Han har verkligen varit otroligt hjälpsam, och något jag är mycket tacksam för. Jag har också pratat en del med Daniel Wegan som jobbar hos Gaziano & Girling och fått en del tips av honom, säger Daniel.
Självklart har inte processen att göra sina första skor helt själv varit helt problemfri.
– Det har varit många grejer som jag tabbat mig och lärt mig av. Bland annat missade jag när jag skulle skära ut bakre delen av yttersulan, skar snett, och det var bara att slita bort den och börja om från början. Och jag ser ju massvis med små misstag på mina färdiga skor, men då vet jag att jag inte ska göra om de på nästa par, säger Daniel.
Och för att vara de första skorna någonsin som han tillverkar själv ser de i mina ögon riktigt fina ut. Han blev klar med de någon vecka innan bröllopet, och tillställningen klarade de sedan galant.
– Det var naturligtvis lite extra speciellt att ha på sig ett par skor som man gjort själv.
Daniel Eliasson jobbar på Försäkringskassan nu, och kommer fortsätta med att bara göra skor vid sidan av på fritiden under en tid nu. När han gjort ett antal skor hoppas han kunna trappa ner i tid sakta men säkert.
– I början nu kommer jag väl mest göra skor åt mig själv och min familj, och vänner och bekanta som kan tänka sig att lägga en okej summa. Det kostar trots allt kanske 2000-3000 kronor i material för ett par skor, och jag behöver kanske lägga omkring 60 timmar. Det blir ohållbart att göra det helt gratis, utan kanske får ta en 7000-8000 för ett par skor när jag gjort några till och fått till en okej standard i alla fall.
Han räknar med att han hittills lagt cirka 50 000 kronor på sin väg mot att bli bespoke-makare, och räknar med att få lägga det dubbla det innan han faktiskt kan börja tjäna pengar på detta.
– Men ambitionen nu är verkligen att ge detta en ärlig chans. Jag drömmer ju om att tio år helt livnära mig som bespoke-skomakare, och tillverka kanske 40-50 par om året, och vara hyfsat erkänd.
Skärfling av en förstärkningsbit som ska in mellan ovanläder och innerfodret.
Här syns både de inre lädertåhättorna och de olika sidförstärkningarna som ska göra skon stabil och att den håller formen bättre.
Dags för själva randen att sys fast.
Här är det arbetet färdigställt.
Avlappssömmen sys för hand.
Yttersulan är ditsatt och fastsydd, ritsen nedlagd, och midjan och hälen fastpeggad.
Nu börjar det likna en sko.
Här håller Daniel på att arbeta fram en bevelled waist.
Och så då: Det färdiga resultatet. Visst, det är kanske inte en perfekt sko, men för att vara första försöket att tillverka ett par handgjorda, handrandsydda skor så är det onekligen imponerande.
Mycket stilig profil.
Notera hur tajt randen är skuren ovanlädret.
Den färdiga sulan ser lite ruff ut på den här bilden, men enligt Daniel är den slätare i verkligheten.
På den här bilden skulle man kunna tro att det är en sko tillverkad av vilken etablerad bespoke-makare som helst, och inte i kontoret hos en nybörjare i Östersund. Alla bilder: Daniel Eliasson