Det är nu dags för en tredje stor trunk show på svensk mark bara i år, efter Gaziano & Girlings på Skoaktiebolaget i mars och Meermin och Saint Crispin’s på Bizapartartment Hotell Gärdet i maj. Återigen är Skoaktiebolaget arenan, och den här gången är det brittiska premiumtillverkaren Edward Green som står för besöket. Datumen är fredagen och lördagen 4-5 oktober.

Edward Green räknas tillsammans med John Lobb och Gaziano & Girling till absoluta toppskiktet av brittiska RTW-skor. Företaget som grundades 1890, och blomstrade som så många andra under första halvan av 1900-talet. På 50-60-talet vände det och företaget fick det tuffare. 1977 köptes bolaget av den amerikanske läderentreprenören Marley Hudgson. Han lyckades dock aldrig vända skutan, utan bolaget gick ordentligt utför, tillslut sålde han 1982 hela företaget för en pund (inklusive alla skulder företaget då hade) till brittiske bespoke-makaren John Hlustik. Han såg över hela företaget, uppdaterade lästerna och modellerna, och inte minst började med patinering av skorna vilket tidigare knappt existerat inom brittisk skotillverkning. Han sägs också vara den som gjorde den bruna skon accepterad i England. Sedan dess har Edward Green åter blivit en av de mest ansedda skofabrikerna.

Edward Green gör klassiskt brittiska skor som ändå har det där lilla extra. Här klassiska modellen Berkeley i dark oak. Perfektion. Bild: Morigi Milano

Hlustik gick plötsligt bort år 2000, och sedan dess är det hans livs- och affärspartner Hilary Freeman som är managing director. Det är också hon som kommer att vara på plats på Skoaktiebolaget för trunk showen om några veckor. Där kommer man visa upp en hel del modeller, både RTW och MTO, och ta emot beställningar av båda. Ett bra tillfälle om man funderat på ett köp av ett par Edward Green, eller bara vill spana in riktigt fina skor.