Det här är ett väldigt enkelt tips, som kanske inte är helt självklart för alla. Det handlar om att se till att skoblocken är framskjutna så långt som det går i skorna. Det är nämligen inte helt ovanligt att fjädern på skoblocken är lite klen, och kan behöva lite hjälp på traven för att åka fram och räta ut sulan även längst framme vid tån.

 

Som jag skrivit om tidigare i skoblocksguiden så är just att sträcka ut sulan skoblockens kanske viktigaste uppgift. Jag försöker därför alltid ha för vana att se till att trycka till den främre delen av blocken varje gång jag satt i dem. Även om det inte handlar om mer än några millimeter hit eller dit så är det någonting som kan spela roll med tiden, om man betänker att det är den form som skoblocken ger som bestämmer hur skon ska se ut i framtiden. Nedan ett exempel på problematiken:

De här skoblocken, till ett par Jan Kielman-skor, har lite för klena fjädrar för att orka trycka fram blocket helt i skon, så då får man ge dem en hjälpande hand.

 

Här synes glipan mellan den bakre och främre delen av skoblocket när blocket bara är nedsatt som vanligt i skon.

 

På denna bild har jag sedan tryckt till den främre delen med ena tummen och som synes fått det att glida kanske tre millimeter till in i skon.

 

Och här ser vi då vilken skillnad denna lilla manöver får på hur mycket sulan rätas ut. Nu är blocket bara isatt som vanligt…

 

…medan det här har fått hjälp att tryckas framåt hela vägen in i skon. Som synes så har tåspetsen hamnat cirka tre-fyra millimeter längre ner.  Ingen dramatisk förändring kan tyckas, men att räta ut både sula och även sträcka ut ovanlädret en liten gnutta extra bara genom ett handgrepp som tar två sekunder är ingen dum utdelning i mina ögon. På detta vis minskar jag det lilla ”uppnäsesyndrom” som gärna blir på skor som används ett tag. (Enda läget man kanske inte bör följa ovanstående tips är om man har skoblock som är tydligt för stora för skorna, då skornas form då eventuellt kan missformas.)