Jag skrev tidigare om enkla korrigeringar av passform, men då fokuserade jag på snabbvarianter som olika ”klisterlappar” och dylikt. Här tänkte jag visa på hur det kan bli om man låter skomakaren göra jobbet, ett resultat som naturligtvis är klart mycket bättre. Att RTW-skor inte passar ens fötter helt perfekt är väldigt vanligt, men i många fall kan nedanstående modifieringar göra att det blir riktigt bra, och man kan få en sko som sitter utmärkt.

Hälfoder
Hälglapp är en vanlig åkomma på skor som är lite för långa eller har en för bred hälkappa. Så kallade hälkuddar eller hälgrepp kan hjälpa, men en bra skomakare kan sätta dit ett utfyllnadshälfoder som både är snyggare, bekvämare och mer hållbart. Skomakaren sätter helt enkelt dit en tjockare läderbit täckt av en tunnare för mjuk övergång till ovankanten och vid sidorna. I och med att lädret skärflas, alltså fasas ut mot kanterna, så blir det inga vassa kanter som skaver. Priset för jobbet ligger oftast på mellan 300-400 kronor.
Ett par snyggt gjorda utfyllnader i hälen, som minskar storleken baktill med ungefär en halv storlek.
En skicklig skomakare gör ett sådant här arbete så att det i princip är omöjligt att se att skon är modifierad. Här är alltså den övre sömmen baktill gjord av skomakaren, men man får verkligen närinspelteta skorna för att se upptäcka att det inte är originalsömmen.
Tidigare glappade de lite i hälen, och slöt inte helt tätt kring ankeln heller. Nu sitter de riktigt fint. Jag ska lägga lite skokräm på kanten av hälfodret för att dölja det lite mer, även om det inte syns direkt när byxorna täcker (det extrema uppviket är alltså för att skons passform ska synas). Skorna är på Vass U-läst i storlek 44,5.
Plösdistans
Här handlar det om i princip samma typ av arbete som ovan, bara att det görs på plösen istället. Detta för att rätta till om skons insteg är för högt. I detta fall slöt snörningen på derbysen helt tätt innan, och det var även lite glapp kring anklarna. Hör räckte det inte heller med en läderbit som utfyllad då dessa riskerade att bli för tunna, så skomakaren tog istället en bit naturgummi och satte under lädret. Även detta brukar kosta cirka 300-400 kronor.
Förutom att plösen nu är lite styvare än innan, så märks detta ingrepp knappt av alls, förutom då att skon sitter bättre.
Arbetet med stygnen är inte lika fint gjort av skomakaren som gjorde detta, men fortfarande är det ingenting som syns nämnvärt.
Med plösdistansen så är glipan vid snörningen helt okej, och glappet kring anklarna är nästan helt borta. Även dessa är på Vass U-läst, men i 44 G-vidd.
Utlästning

Att lästa ut skor är ett välkänt ingrepp för att få för små skor att ändå fungera. Faktum är att det går att förstora ett par skor rätt ordentligt, uppemot en hel storlek. Framför allt är det vidden och till viss del höjden som det går att göra något åt, men inte längden. Dessa Crockett & Jones Connaught var av oklar anledning alldeles för små, trots att de skulle vara i storlek UK10 i standardvidd som jag vet passar mig i lästen 236. Men med utlästning i två omgångar satt de sedan finfint. Prisnivån är i regel mellan 100-250 kronor.

En bra utlästning ska knappt synas alls. Många tänker att sömmar har svårt att töja på sig, men faktum är att de klarar det utan problem, det är lädret som man får vara försiktigast med.
Här ser man det egentligen enda tydliga tecknet på att de genomgått en utlästning, de lite diagonala vecken precis framför tåhättesömmen ovanför sulkanten. Tittar man noga kan man också se att sidan går ut lite extra över randen.