Det här är ett ämne som jag skrivit om i kommentarsfälten här på bloggen, men då det är någonting jag fortfarande får en del frågor om känns det som att ett eget inlägg är på sin plats.

 

Det handlar alltså om rengöring av påstrykarborstar. Efter ett antal omgångar med skokräm som torkat in ordentligt, blir funktionen kraftigt försämrad, och även om man bara har borstarna till skarven mellan sula och ovanläder kan det vara svårt att få jämna lager. För de som dessutom använder borsten för hela skokrämsappliceringen är det ännu viktigare med borstar i dugligt skick. Efter ett tag räcker det liksom inte längre med att gnugga upp de mot en trasa för att få de att mjukna.

Och att få bort den intorkade krämen är egentligen hur enkelt som helst, bara man använder rätt produkt. Min erfarenhet är att ett mycket säkert kort är kemiskt ren bensin, som många redan har hemma för att ta bort gammal kräm. Häll en skvätt kemiskt ren bensin på borsten och gnugga runt den i en plastkopp eller dylikt. Vid behov kan man ta till en till omgång bensin. Sedan är det bara skölja rent borsten och låta den torka. Voilà, som ny.

Efter ovanstående procedur så är borstarna återigen väldigt fina. Gör man bara detta regelbundet kan man ha en påstrykarborste väldigt länge utan att behöva byta.