Som bekant så hade spanska budgetuppstickaren Meermin och österrikisk-rumänska premiumtillverkaren Saint Crispin’s en trunk show i Stockholm under fredagen och lördagen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att ta mig till Stockholm denna helg, men rapporter säger att åtminstone lördagen var mycket välbesökt. Framför allt är det Meermin som drog intresset till sig, då fler av naturliga skäl är intresserade av billigare kvalitetsskor än Saint Crispin’s plus-10 000 kronors-modeller och bespoke.

På plats från Meermin var Pepe och Sandro Albaladejo, och enligt uppgifter så kommer de att fortsätta sin satsning på Stockholm. Dels fanns planer på att redan inom ett par månader komma tillbaka med ett ordentligt lager i bagaget, kanske 200-300 par, för att sälja skor på plats, till skillnad från i helgen då det handlat om att låta folk prova läster och se modeller för att sedan lägga beställningar.
Och dessutom ska Meermin tydligen titta efter lokal i Stockholm för att öppna en egen butik. Enligt uppgift handlar det om en mindre lokal i stil med Skoaktiebolagets. Det de kollat på hittills hade de tyckt var för dyrt, men sökandet fortsätter. Butiken ska i så fall bli mer av ett showroom som kanske inte har ett jättestort lager, utan till största del ta emot beställningar för senare hemleverans.

Ett par riktigt vackra Meermin MTO norvegese wholecuts med intressant broguemönster.

Onekligen en intressant satsning, även om det i mina ögon finns en del frågetecken. Dels är jag lite tveksam till konceptet att framför allt bara erbjuda prov av läster och uppvisning av modeller, för att sedan ta emot beställningar som levereras några veckor/månader senare. Den större delen av konsumentskaran som går in i en skobutik för att köpa skor vill gärna komma ut med de skorna på en gång, inte behöva dras med en i värsta fall riktigt lång väntan.

Just väntan är det andra frågetecknet jag ser. Redan idag har Meermin stora problem med att hinna med i produktionstakten, och många får vänta i två- till fyra månader på att skorna ska tillverkas, trots att de fortfarande utlovar leverans inom 30 dagar för skor som ej finns i lager. Fabriken i Kina går för högtryck men klarar uppenbarligen inte med den stora efterfrågan som finns. I mina ögon så är det kanske då inte läge att fortsätta med expansionen, utan mer vist att se till att rå om det man har och försöka få ordning på detta först, innan man fortsätter med nya satsningar.

Nåväl, självklart hade det varit kul om en Meermin-butik i Stockholm blev verklighet, vi får se hur det blir

Fler Meermin-modeller. Inför sommaren har de lanserat flera fina mockaskor i fina ljusa och pastelliga färger.

 

Pepe Albaladejo försöker hitta skon som saknar sitt skoblock.

 

Även om det här är ett inlägg om Meermin, måste vi ta med åtminstone en bild från Saint Crispin’s bord på trunk showen. Alla bilder: Imgur