Konfektionsbutiken Indumenti i Lund är sedan i höstas officiell återförsäljare av italienska budgetmärket Il Gergo. Det är förvisso trevligt, de har ett hyfsat utbud i butiken och kan ta hem vilken modell eller storlek som helst, och säljer även på hemsidan. Il Gergo har både blake- och goodyear-sydda modeller som kostar dryga 2000 kronor, tyvärr är dock de flesta modellerna i corrected grain-läder vilket drar ner en hel del. Men bättre grejer är på g.

Il Gergo är ett märke som har sitt ursprung ur en mer anrik italiensk tillverkare: Vittorio Spernanzoni. Döpt efter märkets grundare som tillverkade dess första skor 1965, i en liten verkstad i Morravalle i Marcheregionen. Efter att Vittorio Spernanzoni gått bort på 90-talet tog hans två söner och dotter över företaget, och la om strategin från bespoke och mer småskalig helt handgjord produktion till att skapa ett italienskt budgetmärke, och bytte då också namn till Il Gergo.
Ett par wholecuts med en fyrkantig tå och en patinering som drar i mörkblått.
Il Gergo växte snabbt och blev en etablerad budgettillverkare i Italien och flera andra sydeuropeiska länder. Men för ett par år sedan kände de tre syskonen att de ville hedra sin far med att börja tillverka skor i enlighet med hur det en gång började. Man knöt då till sig en äldre herre vid namn Olivo Melozzi som jobbat i mängder med år hos Santoni och nu ville prova något nytt, och så återuppväckte man det gamla originalvarumärket och började tillverka helt handgjorda skor igen under namnet Vittorio Spernanzoni. Olivo Melozzi tränar också upp flera unga lärlingar i traditionellt skohantverk.
Och nu har Indumenti i Lund planer på att även ta det finare systermärket till Sverige, vilket hade varit ett väldigt trevligt tillskott. Vittorio Spernanzonis skor är antingen handrandsydda eller norweigan-sydda, och håller enligt uppgift fin kvalitet. De sägs kunna jämföras med exempelvis Enzo Bonafe som ju är en annan nykomling i Sverige när nu Skoaktiebolaget får hem märket denna månad. Prismässigt ligger Spernanzoni också i samma trakter som Bonafe, på mellan 5000-6000 SEK. Norweigan-sydda är ca 1000 kronor dyrare, och för skor i cordovan tillkommer ett par tusenlappar. Spernanzoni har ett ganska brett utbud av modeller med allt från tydligt italienskättade eleganta loafers med skarp patinering, till mer brittiskt doftande derbys på runda läster.
80-årige Olivo Melozzi lämnade Santoni för en ny utmaning hos Vittorio Spernanzoni för ett par år sedan, och förutom att bygga upp en kollektion av handgjorda skor så lär han alltså upp unga förmågor i skotillverkningens ädla konst, för att föra hantverkstraditionen vidare.
Som det ser ut nu är det till hösten det kan bli aktuellt att några modeller från Vittorio Spernanzoni landar i butiken i Lund, men precis som med Il Gergo är tanken att man i så fall också ska kunna beställa resten av Spernanzonis sortiment. Alla ni skåningar får helt enkelt ta er förbi butiken och påtala vikten av att vi får ännu ett intressant och högkvalitativt skomärke i Sverige, så att det hela blir verklighet.
Vittorio Spernanzonis skor är tillverkade helt för hand, även exempelvis avlappssömmen sys utan maskiner.
Trevligt är det breda utbudet av modeller som man redan byggt upp, trots att man bara ägnat några år åt relanseringen av Vittorio Spernanzoni. Alla bilder och film: Vittorio Spernanzoni
Nedan en film med lite klipp från Pitti Uomo som visar upp hantverket bakom Spernanzonis skor.