Den lilla spanska sko- och accessoartillverkaren Enrile har figurerat på bloggen tidigare, bland annat i ett outsiders-inlägg. De tillverkar skor med mycket handgjorda detaljer (även om alla märkets skor inte är handrandsydda som dessa nedan, utan de flesta görs med Goodyear-maskin) och är riktigt prisvärda, omkring 3000 SEK går de på.

Märkets grundare Antonio Garcia Enrile försöker ständigt utvecklas som skotillverkare, och nyligen tillverkade han sin första modell med en träpeggad fiddle-waist som dessutom har en egenutvecklad teknik för att skydda avlappssömmen. Nedan följer en bildserie från tillverkningsprocessen.
Skorna tillverkas av dessa två bitar cordovan.

 

De tillskurna delarna, där de handgjorda sömmarna på bakkappan av ena skodelen är färdiga, medan det bara är utmålat  på de övriga ställena.

 

Här sys sömmönstret vid snörningen. Det här är samma teknik som exempelvis Gaziano & Girling använder till sin populära modell Gable.
Dags för själva skomakeriprocessen. Bindsulan skärs här ut efter lästen.

 

Med syl görs hål i ritsläppen, som sedan randen ska sys fast i.
Här har innerfodret trätts på lästen och nu ska ovanlädret dit.

 

Att få till tåhättan i läder är en ganska arbetsam process, till skillnad från den numera allt vanligare metoden att använda termoplastvarianter som blixtsnabbt varmformas (om detta kan du läsa mer om i förra veckans inlägg om kostnadskapningar).

 

Dags att sy dit randen, där man med två vildsvinsborst som nålar trär de två tjocka trådarna fram och tillbaka genom hålen.

 

När randen är ditsydd och korkfyllningen är på plats, så sys yttersulan dit. Här ”fuskar” Antonio och använder sig av maskin.
Antonio Garcia Enrile när han skär till yttersulan.
Till midjan används en mycket gammal traditionell metod med träpeggar, som exempelvis Saint Crispin’s gärna använder sig av.

 

Träpeggarna slipas ner med sandpapper.

 

Det här är Antonios egenutvecklade variant av ritsnedläggning, där han skär upp skåran för avlappssömmen lite extra och lägger över en tunn Vibram-gummiremsa. Tanken är att det ska ge ett extra bra skydd mot väta och slitage av sömmen, samtidigt som man får lite extra grepp på hala underlag med gummit.

 

Han har valt att kalla metoden för Pitian, döpt efter det namn Antonios son kallade Spiderman när denne var liten. Här jämnas ytan till.

 

Själva fiddle-waisten arbetas upp med hjälp av ett kraftigt träverktyg.
Finishen på sulan görs…

 

…och även den sista touchen på sulkanten.

 

Sedan putsas skon ordentligt.
Och så då den färdiga skon. En mycket originell variant av en balmoral.

 

Lästen är, typiskt för Enrile, relativt klumpig, även om den är elegant till formen. Kanske inte något som faller alla i smaken, men det är tveklöst en intressant typ av skomodell han fått till.