Ryktet om det har cirkulerat ett tag, och nu är det klart att ungerska Vass kommer att utöka sitt lädersortiment med Ilcea Radica, mer känt under det namn som John Lobb använder: museum calf.

 

John Lobb hade länge mer eller mindre monopol bland skotillverkare på att använda sig av lädret. Men så för ett par år sedan så skar sig samarbetet mellan Ilcea och John Lobb Paris ägare Hermés, och Lobb gick över till att i högre utsträckning använda något de kallar misty calf istället från ett annat garveri. Misty calf påminner mycket om det JL-kallar museum calf, men är mer diskret och inte lika flammigt. Nuförtiden har Hermés och Ilcea lappat ihop relationerna och John Lobb har modeller i båda lädertyperna.

Ett par John Lobb i nyansen Plum museum calf, som går i en rödaktig nästan mörkrosa ton. Mycket vacker. Bild: Ask Andy About Clothes

 

Kanske är det för att täcka upp för den förlust i försäljning som det faktum att John Lobb drog ner på beställningarna som Ilcea på senare år börjat lätta på förlåten och släppt på sitt Radica läder till allt fler tillverkare. Dunhill gör accessoarer i det, amerikanskägda skomärket DC Lewis säljer ett par modeller i lädret, och senast gjordes en stor grupp-MTO med lädret från Meermin. Och så då nu Vass, som från och med i maj kommer att tillverka skor i Ilcea Radica-läder. Enligt Reszõ Kuti, sales manager på Vass, håller man just nu på att genomföra de sista förhandlingarna om priset och leveranser med Ilcea, men förhoppningsvis kommer det inte blir något extra prispåslag gentemot de läder från Tannerie du Puy som Vass använder idag. Kuti säger också att de kommer att erbjuda samtliga nyanser av lädret, sju färger från svart till ljus tan. Det kommer också ha exakt samma specifikationer och hålla samma kvalitet som det John Lobb använder.

Så numera behöver man alltså inte lägga ut de ca 7500 som ett par John Lobb kostar för att få skor i det vackra museum calf/Radica-lädret, nu räcker det med ”ynka” 4000 för ett par Vass. Och så då med den stora fördelen att man kan välja modell, sula och färg fritt från ungrarna.

Två äldre modeller från John Lobb i två av de ljusare nyanserna av Radica-lädret. Vass kommer att erbjuda samtliga sju nyanser som Ilcea har. Bild: Shetland Fox
Den speciella flammiga finishen fås fram genom att Ilcea baddar lädret med svampar direkt efter att det kommit upp ur anilinfärgningsbadet och fortfarande är blött. Men det handlar alltså om ett helt genomfärgat skinn, och inte en finish som läggs på bara på ytan som annars är vanligast när vi pratar om finish på skor. Bild: StyleForum
Lite extra trevligt i sammanhanget är ju att Vass inte bara tillverkar skor, utan även gör prisvärda bälten och portföljer.  Bältena på bilden i är från en japansk tillverkare. Bild: Shetland Fox

Läs den stora köpguiden till Vass här.