Jag tänkte här visa hur man på egen hand kan skapa en liknande patinering som vi ofta gärna betalar lite extra för att få direkt från tillverkaren. Vi snackar inget Dandy Shoe Care-jobb här direkt, utan det är på ren amatörnivå, men i alla fall. De första delarna i processen har jag redan skrivit om i mitt inlägg om skovård, så de bränner jag av ganska kortfattat.

De skor som ska få en ”fabricerad” patinering av undertecknad, som de såg ut innan proceduren. Ett par Grenson Masterpiece, gjorda för Poulsen Skone hos New & Lingwood.
Först tar jag bort gammal skokräm med kemiskt ren bensin, gnuggar ordentligt över hela skon med en trasa. Därefter tvättar jag också skon med i detta fall Lexol leather cleaner för att göra skon helt ren. Sedan får de torka liggandes i minst ett dygn. Jag lägger sedan på ett tunt lager Saphir Dubbin graisse för att ge ordentlig djupvård till det nu uttorkade lädret, och låter detta torka in i ytterligare minst ett dygn. Sedan börjar det roliga.
Här har skorna strippats på gammal skokräm och rengjorts, och sedan fått torka helt och hållet.
Jag grundar först med ett lager renovateur och ett lager med Saphir Medaille d’Or Pommadier i medium brown, som bara är aningen mörkare än skon. Då har skon fått ett jämnt lager med någorlunda grundskydd. Sedan sätter jag igång med själva patineringen. I det här fallet tänkte jag medvetet göra en patinering som inte ser särskilt naturlig ut, där jag lägger kräm längs med skon på längden, en variant av patinering som är rätt vanlig i framför allt Italien.
De krämer och polish jag använder är från vänster Saphir Medaille d’Or Pommadier medium brown, bordeaux och dark brown, samt Saphir MDO polish i dark brown. Den förstnämnda mellanbruna krämen används bara som grund, och den sistnämnda främst för glansen, det är bordeax och mörkbruna krämen som kommer att vara stommen i själva patineringen.

 

Här har skorna grundats med först ett lager Renovateur och sen ett jämnt lager kräm i mellanrunt.

 

Sedan sätter arbetet med själva patineringen igång, där jag lägger på ojämna svep med mörkare kräm längs med skon.

 

Jag använder alltså Saphirs MDO-kräm i bordeaux (eller burgundy, vinrött) och mörkbrunt. Det är kräm med mycket pigment som passar bra om man vill skapa en egen patina. Genom att varva två olika nyanser som är betydligt mörkare en skon får man ett fint djup i patineringen. Jag börjar med bordeaux-krämen och lägger med en bomullstrasa på ojämna horistontella svep över hela skon, och det är här bara bra att det nästan klumpar sig lite av kräm på sina håll. Sedan är knepet att låta lädret suga åt sig krämen i en-två minuter innan man återigen går över med trasan och då gnuggar in krämen. Se till att även när du arbetar in krämen så använder du de rörelser som du vill att patineringen ska ha, i det här fallet fortsätter jag alltså att jobba med horisontella drag längs med skon. Jag låter sedan det här lagret torka i fem-tio minuter och går sedan över skon med en stor tagelborste, innan jag upprepar proceduren och lägger på en ny omgång kräm, denna gång den mörkbruna.
Här har jag lagt på det första ojämna patineringslagret som sedan alltså får sugas upp av lädret någon dryg minut innan jag arbetar ut krämen med trasan igen,

 

Samma steg son ovan men från en annan vinkel.
Efter att ha varvat mig igenom två omgångar av bordeax-krämen och två av den mörkbruna så känner jag mig nöjd, och låter sedan skon stå i ett par dagar för att krämen riktigt ska sätta sig i lädret. För grejen är att naturligtvis är den här patineringen fortfarande rätt ytlig, så när jag sedan ska lägga på polish för att få upp glansen så får man räkna med att den smetar ut den patina som man gjort med krämen något. För att undvika detta i möjligaste mån är det också bra om man lägger på polishen i ungefär samma rörelser som den patinering man gjort, alltså jobbar jag upp glansen med lite mer raka rörelser än de normalt cirkulära som beskrivs i skovårdsguiden.
Nedan ser ni slutresultatet. Vill man ha ännu mer effekt kan man fortsätta putsa skorna på samma sätt framöver, och även då lägga på flera omgångar, men för att undvika att skon helt mättas med kräm kan det vara bra att inte mata på hur mycket som helst på en gång.