Vi har redan sett på sina håll, förra året höjdes priserna hos flera tillverkare, exempelvis Alfred Sargent, Vass, Loake och Cheaney drog upp priserna på hela eller delar av sitt utbud. Nu den här månaden väntas Crockett & Jones höja sina priser med tio procent, åtminstone i England.

Hur märkets svenska grossistHammargruppen gör är oklart, med tanke på det låga pundet och den hyfsade marginal de har så kan vi förhoppningsvis slippa se motsvarande höjning direkt åtminstone. Men vi kan med stor sannolikhet vänta oss fler prishöjningar under 2013 hos flera kvalitetsskotillverkare i Europa, och i flera fall kommer det att vara mer än bara marginella standardhöjningar.

Anledningen är att priserna på läder skjutit i höjden den senaste tiden. Det är en direkt reaktion på att efterfrågan och därmed produktionen av kalvkött har minskat kraftigt i Europa. Allt ko-, ox-, får- och kalvläder som används i skor, kläder och accessoarer är som bekant restprodukter från matproduktion. I exempelvis Frankrike, som är en av de främsta leverantörerna av högkvalitativt kalvläder till kvalitetsskoproducenter, så sjönk produktionen av nöt- och kalvkött med runt 15 procent 2012 jämfört med 2011. Och enligt franska Institut de l’Élevage (ung. boskapsinstitutet) väntas en fortsatt nedgång i år, även om den branta kurvan planar ut en aning.

När inte ens fransmännen och italienarna äter ordentligt med kalvkött numera får bland annat vi kvalitetsskointresserade ta smällen. Bild: 123rf

Frågan är nu också vilken påverkan den pågående så kallade hästköttskandalen och andra uppmärksammade missförhållanden i köttproduktion runt om i Europa kan komma att ha på konsumtionen av kött och därmed priserna på läder. Vi kvalitetsskointresserade är så klart mest intresserade av priset på kalvläder, och antingen blir det så att köttkonsumtionen minskar i stort, även åtgången på kalvkött, och priserna fortsätter att gå upp. Eller om vi har tur, så väljer folk i allt högre utsträckning bort olika halvfabrikat, blandfärsvarianter och annat där kalv i princip aldrig ingår, och riktar in sig på renare varianter av kött som exempelvis lamm och så då kalvkött. Då skulle möjligtvis priserna på kalvläder om inte minska så åtminstone stagnera.

Det här blir allt mer eftertraktat, i takt med att färre hudar går att få tag i. Bilden är från Sveriges främsta garveri i Tärnsjö. Bild: Limex

Mest troligt är dock att vi kan räkna med fortsatta prishöjningar på våra kära kvalitetsskor. Det är med andra ord inte ett så dumt läge att slå till på det där köpet du funderat på ett tag med en gång. Särskilt med tanke på att pundet är rekordlågt och euron är på en fortsatt låg nivå jämfört med den svenska kronan. Shoppa loss.

När pundet för ovanlighetens skull är nere en bra bit under tio svenska kronor, och med prishöjningar att vänta från flera tillverkare, är det just nu utmärkt köpläge av brittiska skor.

UPPDATERING: Enligt Hammargruppen kommer det inte ske någon prisökning på Crockett & Jones i Sverige, utan dagens priser ligger kvar tills vidare. Detta med anledning av det låga pundet.